VESTI

Vučić: Fabriku gradimo sa Francuzima i Kinezima

15. april 2024.Podeli ovaj tekst

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je gradnju fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom Selu koja će biti gradjena u saradnji sa Francuzima . Gradjevinske radove izvodiće kineska kompanija CRBC, partner Srbije u projektu „Čista Srbija“.

„Očekujemo podršku Francuske u svim drugim sferama života. Od programa „Čista Srbija“ i prečistača otpadnih voda . To je ono na čemu radimo. To su stvari za koje mi nemamo tehnologiju i naravno da moramo sa nekim da gradimo fabriku za prečišćavanje otpadnih voda. Postrojenje u Velikom Selu radimo sa Francuzima, dok građevinski deo izvode Kinezi“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon posete Francuskoj.

Predsednik je podsetio da se u Srbiji trenutno realizuje projekat „Čista Srbija, a da se za pomenutu fabriku , u okviru navedenog projekta trenutno radi projektno-tehnička dokumentacija.

Procene su da je za realizaciju pomenutog projekta izgradnje i stavljanja u funkciju fabrike za preradu otpadne vode potrebno više  700 miliona evra.

Za razliku od drugih evropskih država u slivu Dunava, Srbija na žalost za sada nema mogućnost da čistoću vode održi na nivou u kom ona stiže u Srbiju . Upravo iz tog razloga predvidjena je  izgradnja pet postrojenja za preradu fekalnih voda na području Beograda.

Ministar Goran Vesić takodje je ranije najavio fabriku za preradu otpadnih voda u Velikom Selu podsetivši pritom da će postrojenje pokrivati čak 1,5 miliona ljudi.

foto: printscreen/rts/direktan prenos