VESTI

Bor se priprema za radove u projektu “Čista Srbija”

7. jun 2022.Podeli ovaj tekst

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Grad  Bor završio je  idejno  rešenje za prvu fazu radova koji će biti izvodjeni u okviru projekta “Čista Srbija”. Za grad Bor predvidjeno je 30 km nove fekalne kanalizacije, 60 km rekonstrukcije postojeće kanalizacione mreže  i čak pet postrojenja za preradu otpadnih voda .

Na sastanku koji je održan u Boru , a kome su prisustvovali predstavnici “Čiste Srbije”, grada Bora, kompanije Zi Đin I izvodjača radova kompanije CRBC konstatovano je da obimni radovi tek predstoje te i da će  s obzirom na obimnost projekta trajati najmanje još 3 godine.

U okviru projekta “Čista Srbija” predvidjena je rekonstrukcija  oko 60 kilometara fekalne kanalizacije u naseljima Metalurg, Napredak, Bor 2, Sloga, Novi gradski centar i deo Starog i Novog selišta. Novi kilometri kanalizacije biće izgradjeni za Savaču i deo obuhvata Borskog jezera.

Slaviša Frišković rukovodilac projekta “Čista Srbija” u regionalnom centru Bor na sastanku je posebno istakao da je za grad Bor predvidjena izgradnja pet postrojenja za preradu otpadnih voda . “Za jedno postrojenje recipient je Borska reka I još tri za koja je recipient Brestovačka reka , a tu je i još jedno postrojenje koje je predvidjeno za Borsko jezero i Savaču. Tako da u bliskoj budućnosti mi ćemo imati rešeno pitanje otpadnih voda kada je u pitanju Borsko jezero i Savača. U toku je izrada idejnog rešenja , a u ceo projekat se uključla i kompanija Serbia Zi Đin Koper koja je zainteresovana za korišćenje prečišćene vode kao industrijske u procesu proizvodnje”.

Kako se moglo čuti na održanom sastanku neophodna dokumentacija za dobijanje gradjevinske dozvole trebalo bi da bude završena do jeseni, a istovremeno bi u tom periodu počeli i radovi.

Vrednost kompletnog projekta u Boru je 80 miliona eura.