VESTI

„Čista Srbija“ gradi postrojenje za preradu otpadnih voda u Svrljigu

28. mart 2024.Podeli ovaj tekst

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

U okviru projekta “Čista Srbija” u opštini Svrljig je počela izgradnja prvog postrojenja za preradu otpadnih voda. Ove radove izvodi kompanija “Millennium Team”, a po njihovom završetku, biće rešen jedan od najvažnijih ekoloških i urbanih problema i očuvaće se reka Svrljiški Timok očuvati, kao i životna sredina u tom kraju.

Postrojenje će prečišćavati otpadne vode sa teritorije cele opštine Svrljig, a kapacitet postrojenja je ekvivalenta 7.000 stanovnika. Pečišćavanje otpadnih voda vršiće se po poslednjim evropskim standardima, nakon čega će se u reku Svrljiški Timok ispustiti potpuno čista voda.

Postrojenje će biti SBR Tehnologije i u okviru njega naći će se 2 SBR Reaktora, egalizacioni bazen, rezervoar za višak mulja, upravna zgrada, tehnički objekat, pristupne saobraćajnice i drugi objekti koji će činiti celinu postrojenja. Očekuje se da će radovi biti završeni do kraja ove godine.

Ne treba zaboraviti da u je Srbiji manje od 60% stanovništa priključeno na kanalizacionu mrežu, pri čemu se manje od 10%  otpadnih voda prečišćava na postrojenjima. Upravo su rešenja, pomenuta dva problema osnovni ciljevi projekta „Čista Srbija“.