VESTI

„Čista Srbija“ prvo u Mionici

13. februar 2022.Podeli ovaj tekst

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Izgradnjom Postrojenja za preradu otpadnih voda biće obuhvaćeno 4.000 stanovnika u Mionici i 4.000 stanovnika u Banja Vrujci. Radi očuvanja prirode i reke Ribnica biće izgrađeni: PPOV 1 Mionica ES-4.000, PPOV 2 Banja Vrujci ES-4.000. Ukupna dužina kanalizacione mreže koja će se raditi je 12.181,00 metara u Mionici i 7.673 metara u Banja Vrujci. Izgradnjom kanalizacine mreže biće obuhvaćena sledeća naselja, sela i delovi opštine: Mionica – 11.310,00m, Jasenje – 871,00m, Banja Vrujci – 7.673,00m.

Realizacija projekta „Čista Srbija“ u Mionici započela je 11.oktobra 2021. godine.

Opština Mionica prva je opština u Srbiji koja je uradila svu projektnu dokumentaciju i samim tim bila prva u kojoj je počela realizacija projekta. U Mionici će , kako je predvidjeno projektom biti izgradjeno 10,5 km kanalizacione mreže i jedno postrojenje za preradu otpadnih voda.

Istim projektom obuhvaćena je i Banja Vrujci gde je predvidjena izgradnja 8,5 km kanalizacone infrastrukture  i takodje jedno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Očekivanja su da upravo zavaljujući uredjenju komunlane infrastrukture broj turističkih poseta bude veći.

Mreža fekalne kanalizacije u dužini od 19 kilometara, obuhvatiće sva naselja u opštini Mionica koja do sada nisu imala kanalizaciju: Jasenje, Divčibarski put, Brežđanska, Kovačevića put, Tešanovića put, Kneza Grbovića krak, Kevića sokače, deo Aleksandra Obrenovića, Dragojevića strana, Milana Stanišića, Obilaznica, Đurđevića sokak, Novakovići sokak, Pajići sokak, Rankovići sokak, Jevtovića sokak, Antonijevići sokak, Valjevski put.

Predvidjena je I gradnja kanalizacije i kolektora u 4 naselja u Banji Vrujci: Piskavice, Višnje, Krstovo brdo i Ljiški put.

U dosadašnjem toku radova u Mionici je izgradjeno 854 m  kanalizacionih kolektora.

Vrednost investicije u Mionici je 1,2 milijarde dinara.