VESTI

Čista Srbija u Novom Sadu: Projekat izgradnje komunalne infrastrukture

6. decembar 2021.Podeli ovaj tekst

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Da je zaštita životne sredine jedan od prioriteta Vlade Srbije, nedvosmisleno potvrđuje i kapitalni prokejat “Čista Srbija” koji je sa kineskim partnerima pokrenut krajem leta. Projekat, čija je vrednost oko tri milijarde evra, realizovaće se u sedamdesetak opština u Srbiji.

Prema ovom nacionalnom planu, Srbija treba da poveća energetsku efikasnost i procenat obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije, kao i u industriji, grejanju i transportu, a te ambicije će biti iskazane u budućoj strategiji niskougljeničnog razvoja sa akcionim planom i integrisanim planom za energetiku i klimu, koje će ubrzo biti usvojene.

Srbija jedina ima mapu puta za cirkularnu ekonomiju

Prema tom programu Srbija će u narednih nekoliko godina uložiti gotovo šest milijardi evra u upravljanje vodama, od čega 4,3 milijarde za zaštitu voda od zagađenja, a milijardu i po u vodosnabdevanje. U okviru prve faze projekta “Čista Srbija” biće izgrađeno 26 postrojenja za preradu otpadnih voda i blizu 700 kilometara potpuno nove kanalizacione mreže u 14 opština i gradova.

“Plan Vlade Srbije je da je da u narednih 5 godina izgradimo komunalnu infrastrukturu u preko 80 odsto lokalnih samouprava. Želimo da investiramo u komunalnu infrastrukturu i postrojenja za preradu otpadnih voda i time našu zemlju učinimo značajno čistijom za buduće generacije”, rekao je Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastructure, čiji je resor zadužen za sprovođenje projekta „Čista Srbija“

Srbija je trenutno jedina zemlja u regionu koja je izradila mapu puta za cirkularnu ekonomiju, koja daje smernice za razvoj moderne, resursno i energetski efikasne cirkularne ekonomije.

U Novom Sadu biće rešeni višedecenijki probemi

Grad Novi Sad nalazi se među 14 lokalnih samouprava koje su obuhvaćene prvom fazom programa „Čista Srbija“, a u pitanju je najveći pojedinačni projekat ulaganja u komunalnu infrastrukturu u istoriji ovog grada. Investicije obuhvaćene ovim projektom od izuzetnog su značaja za sve građane Novog Sada i sredinu u kojoj žive, jer je kontrolisano odvođenje otpadnih voda i njihovo prečišćavanje jedan od najefikasnijih načina očuvanja prirodnih resursa i zaštite vodotokova od zagađenja.

Ono što je naročito značajno za Srpsku Atinu jeste to što će kroz isti projekat biti realizovana i izgradnja Centralnog gradskog prečistača, čime će najzad biti rešen višedecenijski problem tretiranja otpadnih voda i zagađenja rečnih tokova. Dunav, kao jedan od simbola Novog Sada i omiljeno mesto za odmor i opuštanje Novosađana, zahvaljujući ovom projektu u skoroj budućnosti primaće samo prerađene i čiste otpadne vode, što će omogućiti zdravije okruženje za buduće generacije.

Samo iz projekta „Čista Srbija“ preko 180 miliona evra će biti investirano u rešavanje pitanja otpadnih voda i izgradnju fekalne kanalizacije. U Centralni prečistač otpadnih voda će biti investirano preko 100 miliona evra čime če se rešiti decenijski problem, a ukupno ćemo iz programa Čista Srbija će se izgraditi ii 92 fekalne kanalizacione mreže.

Radovi u Kisaču i Čeneju već počeli

Realizacija projekta „Čista Srbija“ na teritoriji Grada Novog Sada počela je izgradnjom kanalizacionog sistema u Kisaču (u dužini od 24.536m) i Čeneju (u dužini od 17.498m), čime će problem pražnjenja i izlivanja septičkih jama uskoro postati prošlost za stanovnike tih prigradskih naselja

U naselju Čenej će, sem fekalne kanalizacije, biti izgrađeno i separatno postrojenje za preradu otpadnih voda, dok će otpadne vode Kisača biti odvođene do prečistača u Rumenci.

Rok za izvođenje radova na teritoriji Novog Sada je 39 meseci, a akcenat je da se problem otpadnih voda prvenstveno rešava u prigradskim naseljima, kako bi se na taj način unapredio komunalni standard u tim sredinama.

Osim Novog Sada, i na ovim lokacijama će se projektovati i početi s izvođenjem radova na izgradnji komunalne (kanalizacione) infrastrukture: Varvarin, Knić, Banja Vrujci, Krupanj, Lajkovac, Mionica, Kučevo, Svrljig, Kladovo, Lazarevac, Veliki Crljeni, Obrenovac, Vranje, Novi Bečej, Kragujevac.