VESTI

Delegacija opštine u Mađarskoj zbog najvažnijeg ekološkog projekta

23. maj 2022.Podeli ovaj tekst

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Izgradnja budućeg postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda bila je razlog posete delegacije Gradske opštine Obrenovac Mađarskoj. Naime, u Mađarskoj su predstavnici opštine i Javnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” posetili dva takva postrojenja, a samu tehnologiju u procesu prerade otpadnih voda predstavili su im direktori kompanije koja će učestvovati u izgradnji postrojenja u Obrenovcu.

Miroslav Čučković, predsednik opštine Obrenovac je na početku istakao da su ovakve posete važne zbog sticanja neophodnog iskustva.

– Mi smo obećali da ćemo obići sve fabrike koje su već napravljene, pokupiti sva pozitivna i negativna iskustva sa svih lokacija gde su proizvođači opreme bili na terenu i kompanija koja je dobila dozvolu da izvodi radove je naš domaćin – rekao je Čučković.

– Ovde u Mađarskoj oni su napravili preko 50 postrojenja, važno je da prerada vode ide sa prirodnim materijalima i da se potpuno čista voda vraća nakon cele kanalizacione mreže u Kolubaru i Savu. Ono što je takođe važno jesu troškovi funkcionisanja ovog postrojenja, zato što je to u Raškoj 20 hiljada evra mesečno, s obzirom da oni imaju 20 hiljada stanovnika njihov bi račun bio uvećan za jedan evro, a ovde je to četiri puta skuplje nego u Srbiji. Na žalost ovde je i cena vode za četiri puta skuplja nego u Srbiji, ovde je kubik vode 2 evra, a kod nas je 60 dinara i to su stvari na koje trebamo voditi računa paralelno sa izgradnjom – izjavio je Čučković i detaljnije predstavio rad postrojenje u Mađarskoj.

– Cena koštanja ovog objekta i plate ljudi koji ovde rade su daleko veće nego u Srbiji. Što takođe treba da ukalkulišemo u naše troškove i za sve to imamo vremena s obzirom da će gradnja trajati dve godine. Nama je jako značajno da ono bude baš kako smo i ovde videli, važno je da ne šteti mirisima okolini i da bude tog kapaciteta da može da preradi kompletnu kanalizaciju – poručio je Čučković.

Čučković je rekao da će se po uzoru na drugo postrojenje koje je obišla delegacija graditi i fabrika za preradu otpadnih voda u Ratarima.

– Mi smo u strategiji ”Upravljanje otpadom” koja je planirana da se završi 2025. godine pored zatvaranja Grebače predvideli i prečišćavanje svih otpadnih voda u svim kanalizacionim sistemima. Cilj nam je da ovo što smo ovde videli primenimo i kod nas u Obrenovcu. Oni su otišli korak danje, videli smo reaktore za proizvodnju električne energije na bio masu. To je drugi korak, mi ćemo stvoriti uslove da se dizajnerski predvidi i ta vrsta usluge u našem gradu, ali u ovom trenutku je to nešto što ostavljamo za budućnost. Bićemo toliko odgovorni ukoliko bude sredstava, volje i znanja da se i to uradi. Ovaj primarni tretman ćemo uraditi u skladu sa svim Evropskim standardima sa najboljim svetskim kompanijama baš onako kao što smo radili sve u Obrenovcu – zaključio je Čučković.

Branko Matić, direktor Javnog komunalnog preduzeća ”Vodovod i kanalizacija” je naglasio da je Republika Srbija odlučna u očuvanju životne sredine.

– Projekat ”Čista Srbija” je projekat koji će nam omogućiti da našu životnu sredinu, a pre svega naše reke Kolubaru i Savu ostavimo budućim generacijama u mnogo boljem stanju nego što su to one bile. To zanči da ćemo izgradnjom ovakvih postrojenja nivo kvaliteta vode koji se ispušta u te dve reke dovesti u prihvatljiv nivo. U naredne dve godine bićemo svedoci izgradnje takvog postrojenja na desnoj strani reke Kolubare za potrebe čitavog grada i kanalizacionog sistema – rekao je Matić i dodao da će se paralelno sa izgradnjom postrojenja vršiti i obuka radnika.

Žolt Eseš, direktor kompanije ”WATER4ALL” je izjavio da postrojenje ima kapacitet za 175 hiljada stanovnika.

– Tehnologija koja se koristi je nova, naročito zbog manje potrošnje električne energije i smanjene upotrebe hemikalija. Ova tehnologija podrazumeva manji obim investicija, jer glavni reaktori istovremeno služe i kao prečišćivači za uklanjanje fosfora i azota. Postrojenje proizvodi i bio gas i to znači da smo u mogućnosti da na dnevnom nivou proizvedemo od 30 do 70% električne energije koja je potrebna za rad ovog postrojenja – kazao je Eseš.

Strahinja Mladenović, direktor ogranka ”WATER4ALL” Srbija je rekao da su sva postrojenja koja su projektovana od strane njegove kompanije vrhunskog kvaliteta i da zadovoljavaju sve Evropske standarde.

– Imali smo mogućnost da vidimo sam kvalitet postrojenja i da se uverimo u način upravljanja i kako je to osmišljeno u samoj Mađarskoj – izjavio je Mladenović.

Preuzeto tekst I foto: beogradski.rs