VESTI

Đurić: Nastavljamo realizaciju projekta “Čiste Srbije”

7. novembar 2022.Podeli ovaj tekst

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Novi gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić u intervju za novosadski Dnevnik istakao da Novi Sad ne odustaje od realizacije projekta “Čista Srbija” u ovom gradu.

Đurić I u svom ekspozeu istakao važnost projekata izgradnje Centralnog prečistača I kanalizacione mreže za ona naselja u kojima je do sada nije bilo.

“Izgradnja Centralnog prečistača otpadnih voda jedan je od strateških prioriteta u narednom periodu, on je deo projekta „Čista Srbija“ koji se finansira iz republičkog budžeta. U toku je realizacija prve faze koja obuhvata izgradnju i rekonstrukciju kanalizacione mreže u Kisaču, Čeneju, na Podbari, Limanima jedan i dva. Sada je u postupku otkup zemljišta na lokaciji u Rokovom potoku gde će biti izgrađen prečistač po najsavremenijim tehničkim i tehnološkim rešenjima, koji će moći da „prate“ potrebe daljeg razvoja grada, rekao je Đurić.

Novi gradonačelnik Novog Sada istovremeno kaže I da je upravljanje otpadom ključno za grad.

“Izgradnjom regionalnog sistema za upravljanje otpadom obezbedićemo sve što je Gradu neophodno za upravljanje otpadom u narednih 50 godina. Ukupna vrednost projekta iznosi oko 114 miliona evra, i realizovaće se u tri faze, stim što je važno istaći da je Grad od IPA fonda obezbedio 41 milion evra bespovratnih sredstava za realizaciju prve faze. Plan je da se do proleća naredne godine raspiše javni poziv za realizaciju prve faze kako bi sami radovi mogli da počnu 2024. Godine”, rekao je Đurić za Dnevnik.

Dobrobit realizacije oba projekta osetiće pre svega gradjani Novog Sada I okolnih mesta I oba projekta su strateška za Novosadjane.

“Oba projekta su od strateškog značaja za Novi Sad, i prethodnih nekoliko gradskih vlasti ih je obećavalo i najavljivalo. Od kada je SNS na vlasti, uspeli smo da stvorimo sve uslove i ambijent za početak realizacije, i očekujem da će ona dalje teći dinamikom koja je utvrđena. Bitno je da Novosađani konačno dobiju i prečistač i deponiju, a ne to koji će političar na kraju presecati crvenu vrpcu”, konstatovao je Đurić za Dnevnik.

foto: Grad Novi Sad