VESTI

Fabrike za preradu otpadnih voda na više lokacija

2. oktobar 2023.Podeli ovaj tekst

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

„Nakon 31. decembra 2025. godine više se neće tolerisati ispuštanje neprerađenih otpadnih voda u reke već će sve morati da budu prerađene“, izjavio je Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastruktiure, istakavši da se to ministarstvo u okviru projekta „Čista Srbija“ na teritoriji Grada Beograda angažovano na izgradnji više PPOV.

Po podacima koje je izneo ministar Goran Vesić samo u Beogradu  ima stotinak direktnih izliva kanalizacije u Savu i Dunav ukupne zapremine od oko 60.000 olimpijskih bazena otpadnih voda godišnje.

Vesić navodi da se fabrike za preradu otpadnih voda grade na više lokacija.

„U Sopotu gradimo 220 kilometara kanalizacione mreže i tri postrojenja – “Mali Požarevac”, “Rogača” i “Sopot”. Gradimo u Ostružnici fabriku za preradu otpadnih voda i dodatnih 27 kilometara kanalizacije. U Mladenovcu gradimo 61 kilometar kanalizacije i postrojenje, a na teritoriji opštine Lazarevac dva postrojenja, po jedno u Lazarevcu i Velikim Crljenima,“rekao je  Vesić.

Istovremeno ministar je podsetio da se  u Velikom Selu radi prva faza fabrike za preradu otpadnih voda, zajedno sa kineskim i francuskim partnerima, vrednosti više od 300 miliona evra.

„Kada budemo završili „Veliko Selo“ i „Batajnicu“ mi ćemo ukinuti više od 90 odsto direktnih izliva kanalizacije u Savu i Dunav u Beogradu“ istakao je Vesić.

Ministar je pozvao i sve ostale industrijalce u Srbiji da u svojim objektima u skladu sa odlukom Vlade i Zakonom pristupe projektovanju i izgradnji PPOV i dodao  da na osnovu ugovora sa Investicionim okvirom za Zapadni Balkan (WBIF) planira fabriku za preradu otpadnih voda u Batajnici koja će obuhvatiti kompletan Surčin i sva ona naselja koja gravitiraju Batajnici, a danas nemaju urađenu kanalizaciju.