VESTI

Jabučje dobija 20km kanalizacione mreže u projektu „Čista Srbija“

5. jun 2023.Podeli ovaj tekst

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Opština Lajkovac postaje opremljenija za 33 kilometra kanalizacione mreže i dva postrojenja za preradu otpadnih voda najavio je predsednik Opštne Lajkovac Andrija Živković.

Jabučje, najveće selo u Opštini  Lajkovac dobiće 20 kilometara primarne kanalizacione mreže. Predsednik Opštine Andrija Živković označio je početak izgradnje mreže na početku Jabučja.

„U prošloj godini urađeno je prvih 11 kilometara kanalizacione mreže u okviru projekta „Čista Srbija“: u Rubribrezi četiri, u Bogovađi tri kilometra, deo kanalizacije u Jabučju – Donji kraj dužine 4 kilometra, a ostalo je da se uradi 20 kilometara za celo selo: od Viša,  Gaja i Šerinke do Starog sela. Biće izgrađeno i pet podstanica, za svaki deo Jabučja po jedna. Od 20 kilometara mreže tri kilometra će biti mreža niskog pritiska, gde će se raditi posebni priključci na šahtove za domaćinstva. Troškove izgradnje šahtova snosiće Opština, tako da domaćinstva neće imati rashod za priključivanje na kanalizacionu mrežu,“izjavio je Živković u obilasku radova.

Po njegovim rečima realizacijom projekta „Čista Srbija“ u ovoj Opštini, Lajkovac će biti jedna od retkih opština u Srbiji gde je 70 odsto stanovništva priključeno na kišnu i fekalnu kanalizaciju.

„U toku je izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju postojećeg postrojenja za preradu otpadnih voda u Ćelijama, kao i izgradnja mini-kompaktnog postrojenja za Bogovađu. Na taj način ćemo povećati kapacitet postrojenja na 10.000 korisnika, što je optimalno za Lajkovac u ovom trenutku, “rekao je Živković.

Ukupna vrednost radova je oko 15.3 miliona evra.

Foto:PR agencija „Pristup“