VESTI

Karavan prijateljstva na putu svile-Kineska Nova godina

21. januar 2023.Podeli ovaj tekst

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Vlada Republike Srbije, Ambasada NR Kine u Beogradu i Institut za pojas i put u saradnji sa gradovima – Beogradom, Novim Sadom, Nišom, Borom i Smederevom organizuju proslavu Kineske Nove godine u Republici Srbiji od 21. do 26. januara 2023. godine.Sva prikupljena sredstva biće usmerena u dobrotvorne svrhe.

Otvaranje manifestacije počinje danas se u 17 časova u Beogradu, na Kalemegdanu u prisustvu visokih zvaničnika Republike Srbije, Ambasade NR Kine i grada Beograda uz spektakularni vatromet. Zvaničnici će oživeti tradicionalnu ples Igra lava, koji će povesti okupljene kroz Knez Mihajlovu ulicu do Trga Republike gde će se održati Festival ukusa Pojasa i puta koji ima humanitarni karakter. Proslava u Beogradu nastaviće se i u nedelju, 22. januara od 12 do 18 časova.

Osim Beograda, Kineska Nova godina biće obeležena i u Boru (23. januara), Novom Sadu (24. januara), Smederevu (25. januara) i Nišu (26. januara), svuda sa početkom u 17 časova gde će do 21 čas građani moći da uzmu učešće u humanitarnoj akciji i probaju specijalitete nekoliko zemalja Pojasa i puta, ali i da uživaju u Igri lava, nastupu borilačkih veština i perfomansu Cuđua (Drevni kineski fudbal).

Svi sadržaji i pripremljeni program oslikavaju prijateljstvo naroda Narodne Republike Kine i Republike Srbije u tradicionalnom obeležavanju Kineske Nove godine, ali pored toga, svim posetiocima približiće ideju i sveobuhvatni pristup velikoj inicijativi Pojas i put, predstavljanjem podataka i činjenica o realizaciji inicijative.

Vlada Republike Srbije ovim putem poziva sve građane da u okviru svojih, ili njima najbližih lokalnih samouprava, dođu na obeležavanje lunarne nove godine i zabave se, nauče nešto novo i upoznaju se sa kineskom tradicijom. Pored toga, u prostorima zvanične proslave biće postavljen paviljon gde će umetnici koji se bave ručnim radovima pokazati svoje veštine i umeće. Ovaj humanitarni karavan ukusa i darova prijateljstva, poput malog trga iz bajke na kome se mogu pronaći hrana i drugi proizvodi, gostima će za dobrotvorni prilog od 200 dinara dati priliku da dobiju jedan obrok i bezalkoholno piće neke od kuhinja zemalja članica inicijative Pojas i put, a za isti minimalni iznos i da se oprobaju u humanitarnom kvizu znanja za koji su pripremljene i nagrade. Ujedno svi koji učestvuju u kvizu znanja moći će da učestvuju i u nagradnom konkursu koji će zajednički pripremiti Institut za pojas i put i Kineski kulturni centar, a gde će glavne nagrade biti dva puta po dve povratne avio karte na direktnim letovima za Kinu!

Sav prikupljeni prihod na Karavanu prijateljstva na Pojasu i putu predviđeno je da bude usmeren u humanitarne svrhe, i to u Beogradu – Centru za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju, u Novom Sadu – Crvenom krstu, u Smederevu – Crvenom krstu – narodnoj kuhinji, u Nišu – Centar za pružanje usluga socijalne zaštite „Mara“ Niš i u Boru – Opštoj bolnici Bor, dečjem odeljenju, a hrana koja preostane će biti donirana Banci hrane, navodi se u saopštenju.

SREĆNA NOVA GODINA