VESTI

Ministar Vesić: Vranje primer dobre prakse

20. novembar 2023.Podeli ovaj tekst

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

U okviru projekta “Čista Srbija” na teritoriji Vranja biće izgrađeno ukupno 141 kilometar kanalizacije, rekao je ministar građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i naveo da je postrojenje za preradu otpadnih voda u Vranju, primer kako će izgledati sva takva postrojenja u Srbiji.

Vesić je u Vranju obišao radove na kanalizaciji u selu Donje Trebešinje i postrojenje za preradu otpadnih voda u naselju Ćukovac i tom prilikom rekao da je Vranje jedan od retkih gradova u Srbiji sa fabrikom za preradu otpadnih voda koja je potpuno u funkciji.

“Ne samo da je u funkciji, već ovde postoji potpuno zaokružen sistem koji se završava proizvodnjom električne energije i potpunom preradom otadnih voda koje u čistom obliku odlaze u Južnu Moravu. Električnu energiju koju proizvedu iz biogasa, oni 50 odsto svoje potrošnje električne energije na taj način pokrivaju, a sada ćemo im pomoći da postave solarne panele kako bi mogli da budu potpuno samoodrživi”, rekao je Vesić.

Naveo je da je ovo postrojenje primer kako će izgledati sva postrojenja za preradu otpadnih voda u Srbiji.

Vesić je rekao da će u Vranju najkasnije za dve godine biti završena kompletna kanalizacija, 141 kilometar kanalizacije, a da će u međuvremenu početi da se i Vranjska Banja, te da će kada to bude završeno Vranje biti grad u kojem će sva otpadna voda potpuno biti prerađivana i u čistom obliku vraćena u prirodu.

Istakao je da je Vranje primer kako država i grad mogu zajedno da rade i kako će u narednih desetak godina izgledati sve opštine i gradovi u Srbiji jer će, dodao je, svi morati da prerađuju otpadne vode na isti način.

foto: mgsi.rs