VESTI

Momirović: Do kraja godine 300 km kanalizacione mreže

13. avgust 2022.Podeli ovaj tekst

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Oko 300 km kanalizacione mreže, 4 postrojenja za prečišćavnje otpadnih voda, plan su koji će biti realizovan do kraja ove godine u okviru projekta „Čista Srbija“. Ministar gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović kaže da je sam projekat „Čista Srbija“ avangardan i ambiciozan pa ga samim tim nije bilo lako pokrenuti.

„Mi trenutno radimo ne na trideset lokacija već na području 30 lokalnih samouprava, kanalizaciona i kolektorska infrastruktura i postrojenja. Kada Vlada investira u više od 100 lokacija sa ciljem da potpuno promeni ekološku sliku države, to nije mali poduhvat. Na teritoriji cele države mi ćemo do kraja septembra završiti oko 300 km kanalizacione infrastrukture. Planiramo do kraja godine da pustimo u rad 4 postrojenja, a do kraja sledeće godine više od 20 postrojenja. To su veliki projekti i ova Vlada je uradila jednu veliku promenu percepcije kada pričamo o ekološkim projektima“, kaže Momirović.

On podseća i da je realizacija ekoloških projekata već počela i već vidljiva.

„ Izgradili smo verovatno jedno od najvećih postrojenja u zemlji, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu , možda najmodernije u Evropi. Izgradili smo u Vranju . Sada u Vranju radimo 140 km nove kanalizacione infrastrukture i nekako su mi utisci pomešani jer nismo uspeli to da na adekvatan način promovišemo. Uložili smo ogromnu energiju i novac. Predsednik Republike je insistirao na ovim projektima, ali nismo uspeli da ih na pravi način ispromovvišemo. Naprotiv , dozvoli smo da nas neki ljudi, za koje sada možemo da vidimo, kada su javno predali biografije, da su poluobrazovani sa više nego sumnjim radnim iskustvom, ljudi koji se pale na žetone i koji rade za strane interese, da omalovažavaju ovakav rad. To mora da bude poruka novoj Vladi , moramo da imamo više snage , moramo da insistiramo da sve ove projekte završimo jer ovi projekti menjaju ekološku sliku zemlje . Ovde blizu Kolubare i na teritoriji Zapadne Morave i Tise. Mi moramo naše reke da ostavimo tako da naša deca mogu da piju vodu iz njih. Pogledajte Pek koji smo očistili , a tamo je bilo ozbiljno zagadjeno, prljavo. Popravili smo stanje stvari. Mi moramo ove projekte da završimo i nastavimo uprkos tome što je rat u Evropi što su glavne teme sankcije, nedostak gasa, nafte, struje, sve su to teme , a mi uprkos tome radimo puteve, gradimo fabrike i menjamo sliku Srbije po pitanju ekologije . Projekti moraju napredovati i to će biti najvažnija zaostavština ove Vlade Aleksandra Vučića“, rekao je Momirović obilazeći radove na projektu „Čista Srbija“ u Lajkovcu.

Ministar Momirović posebno je naglasio da se razvoj i realizacija ekoloških projekata ne mogu odvijati na štetu industrije i zaustavljanjem razvoja zemlje već moraju ići u korak sa njima.

„Mi radimo projektnu dokumentaciju za oko 70 lokalnih samouprava i svaka ima  puta 4 ili pet lokacija. Neke opštine su uspešnije neke manje uspešne. Naš je plan da investiramo više miljardi evra da potpuno promenimo sliku Srbije , jer ovo su evropski standardi . Mi to želimo za naše gradjane, evropske standarde i to moramo da im obezbedimo. Ni u jednom trenutku ne ugrožavajući privredu Srbije. Mi ne želimo da ugrožavamo rudnike , da uništavamo metalsku i hemijsku inustriju da bi se bavili ekologijom. Ne, to ne radimo na taj način jer industrija mora da postoji i opstane da se ekonomija ove zemlje ne dovodi u pitanje , da se održi ovaj ekonomski rast zemlje . Naši gradjani to zaslužuju i moramo u tome da uspemo. Paralelno sa industrijom moramo da investiramo u ekološke projekte“, pojasnio je Momirović.

Nastojanje da se ekološki standardi podignu na nivo Evrope i razvijenih zemalja ipak nije lak posao jer , kako kaže ministar Momirović, u Srbiji decenijama ekologija nije bila tema.

„Veliki posao je ostao da se uradi i nije lako u nekoliko godina nadoknaditi decenije nerada. Ekologija nije postojala kao tema, a neki projekti koji su se i realizovali, realizovali  su se više nego neuspešno. Neke stvari smo već promenili i menjamo i ih i dalje . Mnogo je toga pokrenuto , ali kao što sam rekao, nismo sve dovoljno ispromovisali . Mi smo želeli i tako radimo, da izgradimo kilometre kanalizacije, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, da zaštitimo naše reke. Mi smo već mnogo uradili,  rezultati su vidljivi, a  drugi će sabirati rezultate“, rekao je ministar gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture .