VESTI

Momirović: I u Valjevu radovi kreću vrlo brzo

24. februar 2022.Podeli ovaj tekst

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ministar Tomislav Momirović je rekao da je „Čista Srbija“ najveći projekat ekoloških investicija u istoriji Srbije. “Grad Valjevo ušao je u prioritet,”rekao je Momirović prilikom posete Valjevu.

„Za mene lično je to najvažniji projekat koji sprovodimo. Džabe nam auto-putevi, brze pruge, plate od hiljadu evra, ako mi ne očistimo naše reke i ne ostavimo ih takve za našu decu. Predsednik Republike je to prepoznao i dao jasan signal da mi moramo da uključimo ove projekte u kompletne projekte koje sprovodi Vlada Republike Srbije. Naš cilj je da investiramo četiri milijarde evra u narednim godinama, da izgradimo 7000 kilometara kanalizacione infrastrukture, više od 250 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i od tog projekta mi nećemo odustati“, informisao je javnost o projektu „Čista Srbija“ ministar građevine  Momirović.

On je rekao da je Valjevo podeljeno u nekoliko celina i da očekuje da će radovi krenuti od marta do juna, najpre na izgradnji kanalizacione infrastrukture, a onda i na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Pojektom je za Valjevo predviđeno skoro 200km kanalizacione mreže. O lokaciji na kojoj će najpre početi radovi, kako se moglo čuti, odlučiće se u saradnji sa lokalnom samoupravom.

„Ekološki problemi postoje svuda po Srbiji. Mi pre svega kao Vlada moramo da rešavamo probleme u Valjevu, Mionici, Ljigu, Tutinu i svuda po Srbiji. To uključuje najmanje gradove i one velike. Mi kao Vlada moramo pre svega da rešavamo gradove kao što je Valjevo , kao što je Mionica, kao što je Tutin . Kao što je Ljig jer i tamo krećemo vrlo brzo da radimo  kanalizacionu infrastrukturu, postrojenje. Mi ćemo probleme na velikim rekama, poput Dunava rešiti sa evropskim partnerima. Ali ako mi ne očistimo Kolubaru, Pek, Ibar, Tisu, to neće niko uraditi, a to je ono što će uništiti našu decu”, naglasio je ministar.

Momirović je prilikom posete Valjevu posebno naglasio da je grad Valjevo u prioritetu:

“Valjevo je ušlo u prioritet, krećemo da gradimo na više lokacija , krećemo u narednim mesecima da gradimo i uveren sam da će za godinu i po dana biti završena kanalizaciona infrastruktura, a za tri godine i izgrađena postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. To će dugoročno doneti najveće benefite za građane Valjeva, za naša pokolenja, a to nisu političke teme i političku propaganda, ali mi to moramo da uradimo“, istakao je ministar Momirović.