VESTI

Momirović: U narednih godinu dana obezbedićemo pijaću vodu u Kikindi

15. oktobar 2022.Podeli ovaj tekst

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Uradićemo sve da ovaj projekat koji se tiče prečišćavanja, pa i proizvodnje vode bude zaokružen i doveden do kraja, kako bi sledeći oktobar građani Kikinde dobili kvalitetnu pijaću vodu, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović .

„U narednih godinu dana obezbedićemo pijaću i čistu vodu, koja je po najvišim standardima Evropske unije i Republike Srbije za sve naše građane u Kikindi. Mi moramo da rešimo višedecenijski problem grada Kikinde, jer ova sirova voda je kompleksna zbog velikog prisustva arsena i bora i ako ne obezbedimo našim građanima u Kikindi kvalitetnu vodu, možemo da izgubimo jedan zamajac koji svaka lokalna samouprava ima kada je reč o investicijama i razvoju“, istakao je Momirović.

Ministar Momirović je dodao da je iz tehnološkog ugla ovo jako složen projekat i da su iz tog razloga uključeni najrenomiraniji stručnjaci iz Savezne Republike Nemačke.

„Mi smo u Vladi doneli odluku da kada je ovaj projekat u pitanju maksimalno ubrzamo njegovu realizaciju, kako ni u jednom segmentu ovaj projekat ne bi bio doveden u pitanje“, zaključio je Momirović.

Obilasku radova na izgradnji fabrike za prečišćavanje vode za piće prisustvovao je i gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač, koji je tom prilikom potvrdio da se radovi odvijaju dobrom dinamikom. Dodao je da je siguran da će zajedničkim radom pod budnom kontrolom resornog ministarstva i Vlade Republike Srbije, građani Kikinde dobiti kvalitetnu pijaću vodu u narednih godinu dana.

Izgradnja samog postrojenja i radovi većeg obima su počeli tokom marta 2022. godine. Ugovorena vrednost investicije iznosi 10, 2 miliona evra, od čega je 6 miliona evra subvencionisani zajam nemačke razvojne banke KFV, dok je ostatak od 4,2 miliona evra obezbedila Vlada Republike Srbije iz budžetskih sredstava.

Preuzeto tekst i foto:mgsi.gov.rs