VESTI

Niš očekuje izgradnja Centra za upravljanje otpadom

9. maj 2022.Podeli ovaj tekst

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Radovi na izgradnji kanalizacione mreže, u okviru projekta „Čista Srbija „ u Nišu trenutno se izvode u tri opštine, a na osam lokacija. U Svrljigu na tri lokacije, potom Varvarin i u Vranju na čak 4 lokacije. Ministar Tomislav Momirović razgovarao je prilikom posete ovom gradu sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski i o izgradnji regionalne deponije u Nišu.

„Jedna od tema bila je i izgradnja regionalne deponije, koja nas čeka kroz projekat “Čista Srbija”, u kojoj učestvuje jedanaest lokalnih samouprava, uključujući i Grad Niš. Niš je iz lokalnog budžeta izvojio 16,5 miliona dinara za učešće, kako bismo, zajedno sa ostalim lokalnim samoupravama, učestvovali u eksproprijaciji zemljišta za buduću deponiju, koja nama itekako mnogo znači, jer time delom zatvaramo našu staru deponiju i pomažemo lokalnim samoupravama da reše dugogodišnji problem sa otpadom,”rekla je Sotirovski nakon sastanka.

Za grad Niš planirana je izgradnja Centra za upravljanje otpadom sa termovaporizatorom (postrojenje za koinsineraciju čvrstog mešanog komunalnog otpada) kapaciteta do 250 T/dan, sa svim potrebnim pratećim sadržajima (deponijom, postrojenjem  za preradu procedne vode, upravnom zgradom…) Termovalorizator proizvodi električnu energiju i toplu vodu, koja se može koristiti za grejanje objekata. Ugovorom predvidjeni prostor je 500.000m2. Takođe, predviđena je sanacija i rekultivacija postojeće sanitarne deponije na površini  od 135.700 m2.  Regionalnom centru za upravljanje komunalnim otpadom Niš priključiće se i sledeće opštine i gradovi: Sokobanja, Prokuplje, Blace, Žitorađe, Kuršumlija, Merošina, Ražanj, Doljevac, Aleksinac, Svrljig i Gadžin Han. Broj stanovnika koji će biti obuhvaćen Regionalnim centrom u Nišu je 484.094.

foto: Grad Niš