VESTI

„Nove tehnologije u prečišćavanju otpadnih voda“

19. februar 2022.Podeli ovaj tekst

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Konferencija „Nove tehnologije u prečišćavanju otpadnih voda“ u organizaciji JKP „Vodovod Zlatibor“ Čajetina održana je danas u Inovacionom biznis centru na Zlatiboru. Pored predavanja o novim tehnologijama u prečišćavanju otpadnih voda i razmene iskustava između predstavnika gradova – učesnika i domaćina o radu i problemima postrojenja, gosti su obišli postrojenje na Zlatiboru koje je izašlo iz faze probnog rada.

Dok je Evropa početkom prošlog veka krenula da razmišlja o problemu otpadnih voda i njegovom rešavanju , Srbija se tome priključili 70-tih godina prošlog veka.  Danas se tek pojedini gradovi i lokalne samouprave mogu pohvaliti postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda. U Srbiji ima 45 gradskih postrojenja koje prečišćavaju komunalne otpadne vode, a među njima je od prošle godine i opština Čajetina.

„ JKP „Vodovod Zlatibor“ organizovalo je prvu Konferenciju opština i gradova koje imaju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Pozvali smo i profesora Povrenovića ispred Vladine komisije za upravljanje otpadnim vodama sa ciljem da razmotrimo pitanja i probleme koja muče sve nas, jer kao što znate mi smo otvorili postrojenje polovinom prošle godine i već se srećemo sa prvim problemima. Biće dobro da čujemo iskustva naših kolega koji već više godina rade na preradi otpadnih voda, kao i ključnim pitanjem šta raditi sa finalnim proizvodom, odnosno sa muljem koji sva ta preduzeća generišu, i da se to pitanje počne rešavati na državnom nivou“, rekao je Milomir Tucović, direktor JKP „Vodovod Zlatibor“.

Gledajući sveukupno, kvalitet prečišćenje otpadne vode nije zadovoljavajući što znači da je potrebno mobilisati i motivisati sve zainteresovane strane da bi se iskoristilo iskustvo i znanje onih koji već imaju postrojenja, sa onima koji kreću sa njihovom izgradnjom. U tom cilju, jedna od tema bila je  „Nove tehnologije u prečišćavanju otpadnih voda“.

„Sve biološke procese koje koristimo u ovom trenutku za prečišćavanje otpadnih voda mi nazivamo komercijalnim procesima i to su već uhodani procesi koji daju rezultat. Naravno, u svakom tehnološkom rešenju postoji i poboljšanje određenih procesa, što znači da mi kroz neki naučni doprinos možemo da napravimo efikasnija postrojenja koja će u nekom momentu dati bolji rezultat. Međutim, tu uvek moramo imati na umu da bilo koje rešenje koje daje povećavanje efikasnosti, povlači i povećanje cene. Tu zato moramo napraviti balans. Na današnjem skupu ćemo pokazati koje su to nove moguće tehnologije koje bi se mogle primeniti, ali bez odbacivanja starih rešenja. Ja ću  govoriti o tome šta se danas javlja od ponuda u novim tehnologijama da bi svi imali pravu sliku o tome gde je naše mesto, šta možemo da prihvatimo od toga, a šta može u ovom trenutku da sačeka neko drugo i bolje vreme“, objašnjava prof.dr Dragan Povrenović sa Tehnološko-metalurškog fakulteta.

Pošto sve ima svoj rok trajanja, tako i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda imaju svoj, a to je od 25 do 30 godina. Većina naših postrojenja već je zrela za rekonstrukciju. Olakšavajuća okolnost je ta što je Vlada Republike Srbiji u prošloj godini dala prioritet zaštiti životne sredine kroz projekat„Čista Srbija“  koji se trenutno sprovodi sa kineskim partnerima a pokrenut je krajem prošlog leta, napomenuo je profesor Povrenović . Projekat, čija je vrednost oko tri milijarde evra, realizovaće se u sedamdesetak opština u Srbiji.U okviru prve faze biće izgrađeno 26 postrojenja za preradu otpadnih voda i blizu 700 kilometara potpuno nove kanalizacione mreže u 14 opština i gradova. Na kraju današnje konferencije, učesnici su obišli novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru koje ulazi u deveti mesec svoga rada.

Preuzeto:zlatiborpress/Mirjana Ranković Luković