VESTI

Počeli radovi u Bogovađi kod Lajkovca

30. jul 2022.Podeli ovaj tekst

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Nakon završetka kanalizacione mreže za deo Rubribreze u neposrednoj okolini Opštine Lajkovac, započela je izgradnja dva kilometra mreže u Bogovađi. Projektom “Čista Srbija “ predviđena je i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

U Bogovađi je počela izgradnja dva kilometra primarne kanalizacione mreže. Početak radova obišao je predsednik Opštine Lajkovac Andrija Živković koji je tom prilikom istakao da je realizacija projekta “Čista Srbija” jedan od najznačajnijih projekata u Opštini Lajkovac.

“Vrednost radova je oko dve milijarde dinara što je više od dva godišnja opštinska budžeta. Prvu fazu smo uveliko završili – kanalizaciju za deo Rubribreze, tako da je sada ova mesna zajednica potpuno pokrivena fekalnom kanalizacionom mrežom. Uveliko se odvijaju radovi u MZ Jabučje, gde je urađena prva, a uskoro treba da počne druga faza – gde će u drugom delu deo Jabučja biti urađeno čak 24 kilometra primarne mreže. Opština Lajkovac će u narednom periodu, u skladu sa budžetskim mogućnostima i tehničkim uslovima, uraditi kanalizaciju i za delove Bogovađe udaljene od centra, ali je sa ova dva kilometra veći deo naseljenog mesta Bogovađa pokriven. Zahvaljujući dobroj saradnji sa Ministarstvom građevinarstva veliki su izgledi da dobijemo četiri kilometra primarne mreže za naseljeno mesto Ćelije, vrednosti 50 miliona dinara, iako to u prvi mah nije ušlo u plan projekta „Čista Srbija“. Do kraja avgusta počeće kompletna rekonstrukcija postojećeg postrojenja za preradu otpadnih voda u Lajkovcu, koje će moći da primi sve nove korisnike, a kanalizacija u Jabučju i Ćelijama biće povezana sa ovim postrojenjem,” rekao je Živković.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda biće  kapaciteta za 600 korisnika, što omogućava dalje širenje mreže.

Foto:Agencija Pristup