VESTI

Predsednik Si Đinping: Srbija čelični prijatelj Kine

18. oktobar 2023.Podeli ovaj tekst

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Srbija i Kina su 17. oktobra potpisale niz sporazuma kojim se učvršćuje dalja saradnja dve zemlje.  Projekat „Čista Srbija“ jedan je od projekata kroz koji dve države  već imaju uspešnu saradnju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić praćen delegacijom Republike Srbije u u Pekingu je  u prisustvu  kineskog predsednika Si Đinpinga potpisao niz ugovora koji se odnose na slobodnu trgovinu za šta je predsednik Vučić rekao da „otvara nove vidike“ u odnosima dve zemlje .

„U svim oblastima u kojima sarađujemo beležimo napredak. Inicijativa Pojas i put donela je mnogo dobrog našoj zemlji. Ponosim se našim prijateljstvom i rezultatima koje smo postigli“, napisao je Vučić, uz fotografiju susreta sa Sijem.

Predsednik Kine Si Đinping je na bilateralnom sastanku, kako prenose kineski državni mediji, ocenio da su odnosi Kine i Srbije „izdržali promene u međunarodnom pejzažu poslednjih godina i da su primer prijateljskih odnosa Kine i evropskih zemalja“ i Srbiju  nazvao „čeličnim prijateljem“.

Pored pomenutog sporazuma, potpisano je više bilateralnih dokumenata izmedju ostalog :  o saradnji policije u upravljanju vanrednim situacijama, ekonomskoj, investicionoj i industrijskoj saradnji, o izgradnji više saobraćajnica, srpsko-kineskog industrijskog parka, izvozu jabuka, modernizaciji fiksne mreže, digitalizaciji, kulturnoj saradnji.

Ministarstvo građevinarstva saobraćaja i infrastruktore prenosi da je dogovorena izgradnja gotovo 300 kilometara novih puteva i kupovina pet kineskih brzih vozova, a vrednost ovih ugovora je blizu četiri milijarde evra.

Jedan od  projekata saradnje dve zemlje je i projekat „Čista Srbija“  koji se radi sa kompanijom “CRBC”, čija je druga faza već počela .

foto:buducnostsrbije