VESTI

Projekat izmuljavanja jezera Međuvršje osnov za zelenu energiju

25. jun 2022.Podeli ovaj tekst

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić otvorila je , zajedno sa ministarkom zaštite životne sredine Irenom Vujović, ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislavom Momirovićem i gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem, Prirodnjački centar u Ovčar Banji.

Brnabić je prethodno posetila Ovčarsko-kablarsku klisuru i jezero Međuvršje, gde joj je na pristaništu predstavljen projekat izmuljivanja, vredan skoro 40 miliona evra.

Premijerka Brnabić, najavila je na otvaranju Prirodnjaćkog centra projekat izmuljavanja jezera Medjuvršje kao  najznačajniji poduhvat u procesu revitalizacije ovog područja.

“Na to se dalje nadograđujemo time što će Grad Čačak graditi jednu energanu na biomasu, tako da ćemo taj mulj da koristimo kao energent, pa ćemo praviti zelenu energiju od toga. Na taj način polako ulazimo u sistem cirkularne ekonomije u Republici Srbiji, a to sve počinjemo odavde,” naglasila je Brnabić.

Izmuljavanje jezera Medjuvršje predvidjeno je u okviru projekta “Čista Srbija”, a zahvaljujući Sporazumu o ekonomskoj saradnji sa Madjarskom.

„Mi ćemo završiti izmuljavanje ovog jezera koje od 1954 godine kada je napravljeno nikada nije očišćeno i završićemo sve aspekte ovog projekta i Ovčar banja će biti možda i najlepši deo naše države u narednim godinama , ali bez podrške gradjana, bez sinergije sa njima , pitanje je da li će to ostati u decenijama pred nama.  Uložićemo maksimalnu energiju na čelu sa predsednicom Vlade da od Ovčar banje napravimo pravo malo čudo u Zapadnj Srbji na radost svih gradjana Čačka ,svih žitelja Ovčar banje i cele Zapadne Srbije“, rekao je ministar Tomislav Momirović.