VESTI

Projektom „Čista Srbija“ do očuvanja naših banja

5. jul 2022.Podeli ovaj tekst

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Banje i klimatska lečilišta u Srbiji zauzimaju značajno mesto kada je turizam u Srbiji u pitanju. Projekat „Čista Srbija“ izgradnjom kanalizcionih mreža i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda  obuhvatiće čak 11 banja u Srbiji.

Voda, vazduh pa i zemlja na brojnim lokacijama u Srbiji imaju lekovita svojstva. Banje u Srbiji godišnje posete hiljade i hiljade turista , a medju njima je mnogo i onih koji ne dolaze na lečenja već da bi uživali u prirodnom okruženju koje banje pružaju .

Godinama unazad iako banjski turizam zauzima značajno mesto na turističkoj mapi Srbije, nedovoljnom brigom i nestručnim upravljanjem prirodnim resursima prirodno orkuženje brojnih banja preti da bude ozbiljno narušeno.

U okviru Projekta „Čista Srbija“ biće izgrađenja kanalizaciona mreža i PPOV u sledećim banjama u Republici Srbiji: Vrnjačka Banja, Banja Vrujci, Radaljska Banja, Lukovska Banja, Prolom Banja, Kuršumlijska banja, Gamzigradska banja,Vranjska Banja, Bukovička Banja,Brestovačka Banja I Selters Banja.

Izgradnja kanalizacionih mreža i postrojenja  će pored zaštite životne sredine imati i izuzetno povoljan uticaj na razvoj turizma i privlačenje novih investitora na ovim lokacijama. U Srbiji trenutno postoji oko 50 banja od kojih su neke manje poznate , ali sve imaju svoje goste i izvanredne prirodne karakteristike.

Realizacijom projekta „Čista Srbja“ upravo se štite prirodni resursi koji pojedine banje čine jedinstvenima .