VESTI

Razmenom znanja i novim iskustvima do unapređenja projekta „Čista Srbija“

21. jun 2023.Podeli ovaj tekst

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

NR Kina organizovala je obuku u oblasti prečišćavanja otpadnih voda . Zahvaljujući ambasadi NR Kine i ambasadorki Čen Bo , Stefan Vidić, procesni inženjer u sektoru za projektovanje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na projektu Čista Srbija, učestvovao je u dvonedeljnoj obuci.

Ceneći razmenu iskustva , a kao zemlja koja beleži ogroman napredak u osvajanju novih tehnologija u Kini  je u organizaciji Sudžou univerziteta nauke i tehnologije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine NR Kinem organizovana dvonedeljna obuka za koju Vidić kaže da je u potpunosti pokrila sve aspekte primene najnovijih tehnologija u ovoj oblasti koje su od itekakvog značaja za realizaciju projekta „Čista Srbija“.

Prenoseći iskustva Vidić kaže da je tokom obuke imao  priliku da obiđe postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, postrojenje za preradu kuhinjskog otpada i proizvodnju đubriva sa visokim sadržajem nutrijenata, spalionicu komunalnog otpada i jezero Taihu koje ima 9 tačaka za snabdevanje pijaćom vodom i upozna se sa primenom najsavremenijih tehnologija u ovoj oblasti.

„Oduševljen sam time koliko napora i resursa Kina, kao jedna od najmoćnijih zemalja na svetu, ulaže u očuvanje životne sredine“, kaže Stefan Vidić.

Stefan je kao predstavnnik Srbije održao govor tokom završne ceremonije i stekao sertifikat o uspešnom pohađanju obuke čime je stvoren preduslov da stečena znanja budu iskorišćena u unapredjenju same realizacije projekta „Čista Srbija“.

„Pored sticanja novih stručnih znanja, ovo je bila i odlična prilika da upoznamo Kinu i kinesku kulturu, steknemo nove prijatelje i damo doprinos dubljem razumevanju i prijateljstvu između Kine i Srbije“, navodi Vidić uz zahvalnost i podršku za naučnu i tehničku razmenu između NR Kine i Republike Srbije.

„Čista Srbija“ se  zahvaljuje  Ministarstvu trgovine NR Kine i kineskoj amabasadi u Beogradu na podršci i prilici da naše mlade kolege steknu nova znanja i iskustva.