VESTI

Sa „Čistom Srbijom“ u korak sa Evropom

7. jun 2024.Podeli ovaj tekst

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Po podacima  koje je preneo Evrostat, procena je da su 2023. godine zemlje Evropske unije uložile oko 67 milijardi evra u sredstva koja su neophodna za pružanje usluga zaštite životne sredine. Srbija kroz projekat „Čista Srbija“ ulaže u izgradnju kanalizacionih mreža i postrojenja za preradu otpadnih voda .

Po istim podacima usluge u koje su ulagale zemlje EU su podrazumevale ulaganja u postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, vozila za transport otpada, kupovinu zemljišta za stvaranje prirodnog rezervata ili čistiju opremu za proizvodnju.

Ulaganja u zaštitu životne sredine u ukupnim investicijama 2023. u zemljama EU iznosila su oko 1,8 odsto, a najveći iznos investicija odnosio se na otpadne vode (41,6 odsto) i usluge upravljanja otpadom (26,6). Zaštita vazduha činila je 10,4 odsto ulaganja u zaštitu životne sredine, a opšta uprava za životnu sredinu, istraživanje i razvoj, kao i zaštita od zračenja oko 8,4 odsto. Slede zaštita biodiverziteta i predela (6,4), zaštita zemljišta i podzemnih voda za (5,6) i smanjenje buke (1,1), prenosi  Evrostat.

Projekat „Čista Srbija“ u našoj zemlji jedno je od najvećih investicionih ulaganja u uslugu zaštite životne sredine  i uključen je  u program „Srbija 2020-2025“.

Broj stanovnika koji je obuhvaćen ovim programom je oko dva i po miliona u 69 jedinica lokalne samouprave, a predvidja izgradnju  preko 5.206.679,31 m kanalizacione mreže a broj postrojenja je skoro polovina od potrebnih za celu Srbiju (165 PPOV).