VESTI

Selaković: Srbija posvećena zaštiti životne sredine

1. maj 2022.Podeli ovaj tekst

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se  sa Brunom Pocijem, direktorom Kancelarije programa UN za životnu sredinu za Evropu (UNEP), sa sedištem u Ženevi.

Ministar Selaković rekao je da je UNEP značajan međunarodni partner na planu zaštite životne sredine, naglasivši da očekujemo intenziviranje saradnje sa Sekretarijatom UNEP-a, kao i kancelarijama u Ženevi i Beču.

Takođe, Selaković je kazao da prostor za dalju saradnju sa UNEP-om vidimo i kroz „Strategiju UNEP za period 2022-2025“, kojom se najavljuje kontinuirana pomoć državama članicama UN u suočavanju sa ekološkim izazovima kao što su klimatske promene, zagađenje i gubitak biološkog diverziteta.

Ministar je istakao da je Srbija posvećena ostvarivanju ekološke dimenzije Agende 2030 i ciljeva održivog razvoja, i, u tom smislu, posebno ukazao da je naša zemlja 2021. godine usvojila Zakon o klimatskim promenama, kao i da smo fokusirani na sprovođenje ciljeva održivog razvoja i multilateralnih sporazuma, zeleni rast i cirkularnu ekonomiju.

Kako je naveo ministar, cilj je da se kroz zelenu politiku stvore uslovi za otvaranje novih radnih mesta, energetsku diversifikaciju i borbu protiv klimatskih promena.

Šef srpske diplomatije je podvukao da je otvaranje Klastera 4 u pregovorima sa EU, koji se odnosi na zelenu agendu i održivu povezanost, upravo jasan signal da je u ovoj oblasti u prethodnom periodu Srbija ostvarila značajan napredak.

Selaković je sagovornika upoznao sa reformama i projektima koje je Srbija sprovela u prethodnom periodu, kao i sa planovima za buduća ulaganja u oblasti zaštitne životne sredine u okviru projekta „Čista Srbija“.

Ministarstvo spoljnih poslova