VESTI

Trećinu ukupnih investicija u Srbiji uložila NR Kina

30. maj 2024.Podeli ovaj tekst

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Samo u 2023. Kina je u Srbiju uložila 1,37 milijardi evra, što je skoro trećina ukupnih stranih investicija koje su prošle godine ušle na domaće tržište, prenosi magazin Biznis.rs.

U najnovijem biltenu Makroekonomske analize i trendovi (MAT) navodi se da je privreda Srbije u 2023. godini imala međugodišnji realni rast bruto dodate vrednosti (BDV) od 2,9 odsto i da je taj rezultat uglavnom posledica aktivnosti kineskih kompanija. U analizi MAT-a piše i da rezultati iz prvog kvartala 2024. godine još ubedljivije potvrđuju doprinos kineskih kompanija rastu privrede, s tim što je sada njihova nadmoć potpuna.

Medju brojnim projektima koje Srbija realizuje uz podršku Kine je i projekat „Čista Srbija“ kojim je predvidjena izgradnja knalizacionih mreža i postrojenja za preradu otpadnih voda .

Prilikom posete Beogradu kineski predsednik Si Dinping je naglasio nekoliko praktičnih koraka koji će biti podrška Srbiji, među kojima su organizaciona pomoć za svetsku izložbu Expo 2027. godine, zatim uvoz više kvalitetnih srpskih proizvoda, kao i saradnja u naučno-istraživačkoj oblasti koja podrazumeva i boravak 50 mladih naučnika iz Srbije u Kini. Oko 300 mladih ljudi iz Srbije imaće priliku da ode na studije u Kinu, a jedan od koraka će biti i dalje otvaranje direktnih letova iz Srbije ka kineskim gradovima.

Najveći deo razgovora dvojice predsedníka bio je posvećen Sporazumu o slobodnoj trgovini, koji je ratifikovala Narodna skupština Republike Srbije, a čeka se da to uradi i kineska strana. Dokument sporazuma napisan je na 850 strana, gde je uključen veliki broj proizvoda koji će biti obuhvaćeni ovom vrstom saradnje. U prvom planu su prehrambeni i poljoprivredni proizvodi. prenosi Biznis.rs.