VESTI

U saradnji sa Madjarskom do čistijih reka i jezera

3. jun 2022.Podeli ovaj tekst

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Zahvaljujući Sporazumu o ekonomskoj saradnji sa Madjarskom, u Srbiji započinje projektovanje i izgradnja 10 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i 351km kanalizacione mreže na čak 12 lokacija u Srbiji. U sklopu ovog projekta biće uradjeno čišćenje i rekonstrukcija jezera Bubanj i Medjuvršje.

“Svi smo svesni i zahvalni koliku je podršku našoj zemlji Mađarska dala u prethodnom periodu. Kada Vlada Mađarske nastupa, kao da nastupa Srbija – uvek su bili tu za nas. Ovaj Sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji je još jedan vid naših dobrih i čvrstih ekonomskih i političkih odnosa. Ovde pričamo o 4,3 miliona evra bespovratnih sredstava koji će biti korišćeni za izradu projektne dokumentacije nakon čega će doći investicije koje će biti oko 80 miliona evra i koji su rezultat kredita koji će Mađarska obezbediti Republici Srbiji.”, izjavio je ministar saobraćaja I gradjevine Tomislav Momirović.

Jezero Bubanj nalazi se  u gotovo centru Kragujevca i zauzima površinu od 3,5km. Jezero je napravljeno 50-tih godina prošlog veka i nijednom od tada nije čišćeno.

“Očekujem da projekat krene sa građavinskim radovima u narednih 6 do 8 meseci, a do tada nas čeka puno posla pre svega kada je reč o uzimanju analize vode i izrade Studije opravdanosti. U samom gradu trenutno gradimo 46 kilometara kanalizacione infrastrukture, a plan nam je da naredne godine izgradimo 360 kilometara kanalizacione mreže. Kada završimo sve ove projekte očekujem da će Kragujevac imati ekološku infrastrukturu kao i moderni gradovi u Zapadnoj Evropi”, rekao je Momirović prilikom posete Gradu Kragujevcu.

Okvirni sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji između Mađarske i Republike Srbije potpisan je dana 08.februara 2018. godine, ratifikovan u Skupštini Republike Srbije, i stupio na snagu dana 08. novembra 2018. godine.

Cilj ovog okvirnog sporazuma je unapređenje saradnje strana u oblasti infrastrukturnog razvoja. Projektom će biti obuhvaćena izgradnja komunalne infrastrukture, infrastrukture za snabdevanje pijaćom vodom, čišćenje i sanacija dva jezera, nekoliko projekata putne infrastrukture kao i izgradnja brodske prevodnice na reci Tisi kod Novog Bečeja.

Okvirni sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji između Mađarske i Republike Srbije predviđa da će se projektovanje u okviru ovog projekta finansirati iz bespovratnih sredstava Mađarske, dok će se izvođenje radova finansirati iz budžeta Republike Srbije i kredita Mađarske.
Mađarska firma Naturaaqua zajedno sa srpskim ekspertima otpočela je projektovanje za čišćenje jezera Bubanj u Kragujevcu i Međuvršje kraj Čačka. Finansiranje projektovanja ide iz nepovratnih sredstava koje finansira Mađarska agencija za promociju izvoza (HEPA).