VESTI

U susret Medjunarodnom danu reka – “Čista Srbija”

16. mart 2023.Podeli ovaj tekst

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Kroz Srbiju protiče više hiljada vodotokova čija je ukupna dužina oko 66.000 kilometara, reke su danas jedan od najosetljivijih ekosistema, a najveći problem im stvara nedostatak kanalizacija, upozoravaju srpski stručnjaci povodom  Međunarodnog  dana reka.

“To što Beograd i Novi Sad ispuštaju kanalizaciju u Dunav nije toliko veliki problem. Reč je o moćnoj reci i dok izgovorite „jedan” protekne šest miliona litara njene vode. Tako velike reke su veliki samoprečišćivači. Dunav izlazi iz Srbije čistiji nego što u nju ulazi. Ne zbog toga što mi posebno vodimo računa o svojim rekama, nego zato što je njena dužina toka kroz Srbiju skoro 600 kilometara i ima vremena da se samoprečisti. Nevolja je na malim vodotokovima, koji nisu moćni kao Dunav, a građani u njih, često i direktno, ispuštaju kanalizaciju. Barička reka, Topčiderska Bolečica u mnogo su gorem stanju nego Dunav i Sava”, rekao je  za „Politiku” doc. dr Vladimir Pavićević sa Katedre za inženjerstvo zaštite životne sredine Tehnološko-metalurškog fakulteta (TMF) u Beogradu.

Dr Pavićević je u izjavi za pomenuti list,  istakao upravo i značaj projekta “Čista Srbija:
“ Zagađenjem površinskih voda zagađuju se i one podzemne, a sve to pogađa lanac ishrane i ostavlja ozbiljne posledice na zdravlje ljudi. Da bismo sačuvali i zdravlje ljudi i zdravlje naših reka prioritet je izgradnja kanalizacione mreže. Bar 70 odsto naselja mora da ima rešen problem kanalizacije kako bi imala gde da se sakuplja voda koja bi se potom prerađivala. Država je pokrenula projekat „Čista Srbija” vredan 3,6 milijardi evra koji podrazumeva izgradnju 7.000 kilometara kanalizacione mreže i više od 250 postrojenja za preradu otpadnih voda. Sve prethodne vlasti su ovo pitanje zanemarivale, jer kanalizacija niti se vidi, niti atraktivno zvuči da bi se na njoj prikupili politički poeni. Ali bez nje ljudski životi su ugroženi “.

Pavićević smatra da je potrebno  ojačati inspekcijske službe i zaposliti još inspektora, jer, kako je naveo,  nije retkost da industrijski objekti koji su priključeni na gradsku kanalizaciju ispuštaju vodu, a da nisu obavili predtretman. Ili ako to čine, obično je samo onda kada dođe inspekcija.

foto: turizamusrbiji.rs