VESTI

Vesić: Prioritet izgradnja fabrika za preradu otpadnih voda

19. april 2022.Podeli ovaj tekst

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić prilikom obeležavanja 20 godina postojanja Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije Beograd, posebno istakao značaj projekta “Čista Srbija” za Beograd i izneo podatak da na području Beograda postoji 119 direktnih kanalizacionih ispusta u reke Savu i Dunav.

Vesić je rekao da je shodno sadašnjoj situaciji sa kanalizacionim ispustima i samom kanalizacionom mrežom izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda od izuzetnog značaja i za naše reke i za sam život gradjana. Rešenje problema Vesić vidi i u realizaciji projekta “Čista Srbija”.

“To ne radi nijedan veliki grad u Evropi i to mora da se promeni. Potrebno je da izgradimo pet fabrika za preradu otpadnih voda. Počela je izgradnja fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu, koja će omogućiti smanjenje ispuštanja kanalizacije u Savu i Dunav za 80 odsto. Vrednost prve faze radova je 281 milion evra, a druga će koštati između 400 i 600 miliona evra, u zavisnosti od toga da li će biti izabrana tehnologija sa spaljivanjem mulja ili ne. Radimo dve manje fabrike za preradu otpadnih voda u Ostružnici i Obrenovcu, a kroz projekat „Čista Srbija” još 500 kilometara kanalizacije, od čega 100 u Obrenovcu, preko 70 kilometara u Lazarevcu sa dve fabrike, dok će u centru Mladenovca biti izgrađena četiri manja postrojenja za preradu otpadnih voda. Četiri mesne zajednice u Sopotu će takođe dobiti kanalizaciju tako da polako dovodimo u red kanalizacioni sistem, a što je još važnije, u to je uključena i izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda. Pored Velikog sela, Ostružnice i Obrenovca, fabrike za preradu otpadnih voda gradiće se još u Batajnici i Grockoj”, istakao je Vesić.

Izgradnja kanalizacione mreže i fabrika za preradu otpadnih voda što podrazumeva projekat “Čista Srbija”, u saglasnosti je sa “Zelenom agendom” koju je Srbija prihvatila u novembru 2020. godine.