VESTI

Vesić: U 2023.godini izgradnja prve fabrike za preradu otpadnih voda

8. januar 2023.Podeli ovaj tekst

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

“U 2023. počeće izgradnja prve fabrike za preradu otpadnih voda , od ukupno pet predvidjenih  u Beogradu”, najavio je ministar gradjevinarstva , saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić. U okviru projekta “Čista Srbija”biće obezbedjeno još 500 miliona evra za projekte kanalizacije i postrojenja za preradu otpadnih voda.

Ministar gradjevinarstva , saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izrazio je zadovoljstvo što se upravo ovo ministarstvo bavi projektom “Čista Srbija”. ““Veoma sam srećan što se minitarstvo bavi projektom ‘Čista Srbija’, 3,5 milijardi evra za izgradnju oko pet miliona metara kanalizacije u više od 70 opština, kao i za postrojenja za otpadne vode“, rekao je Vesić i dodao da će ti projekti obezbediti kanalizaciju za oko 2,5 miliona ljudi u zemlji,.

Ministar je naveo da će  u okviru projekta „Čista Srbija“ biti obezbeđeno još 500 milliona evra za projekte kanalizacije i postrojenja za preradu otpadnih voda u dodatnih više od 20 opština, a da će ove godine konačno biti pokrenuta prva faza projekta izgradnje fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom Selu. „To je prva fabrika za preradu otpadnih voda u Beobradu, koji nema nijednu takvu fabriku, a potrebno nam je pet fabrika, imamo pet nezavisniih kanlizacionog sistema i u Velokm Selu će biti najveća, pokriva oko 1,3 miliona ljudi“, rekao je Vesić.

Ministar je objasnio da će veliki broj izliva u Savu i Dunav biti ukinuto izgradnjom pomenutog postrojenja. Po procenama koje je ministar izneo,  godišnje se izlije fekalija zapremine 60.000 olimpijskih bazena.

„To je istorijska investicija za Beograd i verujem da će se pokrenuti i izgradnja i druge po veličini fabrike za preradu otpadnih voda u Batajnici koja podrazumeva izgradnju kanalizacije za Batajnicu i okolna nasilja, Altinu, Surčin i druga, u vrednosti oko 200 miliona evra. Te dve fabrike rešiće više od 90 odsto svih problema sa kanalizacijom u Beogradu. Neophodno je uraditi I dodatno postrojenje u Vinči , a ostaje da se urade i fabrike za preradu otpadnih voda u Ostružnici, Lazarevcu i Obrenovcu”, naveo je Vesić.

Za prvu fazu izgradnje fabrike biti potrebno oko 280 miliona evra, dok za drugu fazu, za koju se pregovara sa partnerima iz Francuske i EU, treba između 400 i 650 miliiona evra.

“Veoma je značajna podrška koju u izgradnji tih projekata pružaju Nemačka razvojna banka, Savet Evrope i EU. U okviru projekta „Čista Srbija“ biće obezbeđeno još 500 milliona evra za projekte kanalizacije i postrojenja za preradu otpadnih voda u dodatnih više od 20 opština”, konstatovao je ministar Goran Vesić .