VESTI

Vesić: Veliki projekti za Srbiju uz podršku NR Kine

31. maj 2023.Podeli ovaj tekst

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić tokom razgovora sa ministrom transporta NR Kine Li Sjaopengom naveo je značajne projekte za Republiku Srbiju u kom učestvuju kineski izvodjači. Medju projektima koje je ministar Vesić naveo je i projekat Čista Srbija.

foto: mgsi.gov.rs

“Istakao sam da kineske kompanije učestvuju u najvećim projektima u Srbiji kao što je izgradnja metroa zatim projekat kao što je „Čista Srbija“ kroz koji obezbeđujemo kanalizaciju za preko 2,3 miliona ljudi – kroz projekat vredan preko 3,5 milijardi evra. Tu je i izgradnja pruga, ista kompanije trenutno radi brzu prugu između Novog Sada i Subotice dužine 108 kilometara, takođe oko 150 kilometara pruge kroz Mađarsku, tako da ćemo zahvaljujući radu kineske kompanije imati povezane Beograd i Budimpeštu”,  rekao je ministar Vesić.

Ministar je istakao da je Srbija potpuno otvorena za saradnju sa svim kompanijama kako sa zapada tako i sa istoka i da kao zemlja koja vodi nezavisnu i slobodnu politiku nema nikakva ograničenja, osim, kako je rekao, ograničenje najboljeg interesa građanki i građana Srbije.

Sjaopeng je izrazio veliko zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom dve zemlje .
„Želeo bih da zahvalim vašem ministarstvu i Vladi na naročitoj brizi i podršci kineskim infrastrukturnim kompanijama u Srbiji. Verujem da ćemo nastaviti poslovanje i kao zahvalnost vašem poverenju pružiti visokokvalitetne usluge“, rekao je Sjaopeng tokom sastanka.

On je naveo da kineska strana visoko ceni jačanje saradnje sa Srbijom u oblasti transporta i saobraćaja i da bi voleo da se ista produbi i proširi.

„Prijateljstvo Kine i Srbije je tradicionalno i u ovim godinama dopunjuje ga sveobuhvatno strateško patnerstvo koje se sprovodi u svim oblastima”, rekao je  Sjaopeng I dodao  da će po pitanju investicija razgovarati sa kolegama i proceniti situaciju, kako bi promovisali Srbiju.

„Veoma sam zadovoljan ovim prijatnim sastankom i verujem da ćemo nastaviti čestu komunikaciju jer verujem da saradnja ima perspektivu i da će se obogaćivati novim rezultatima“, poručio je Sjaopeng.