VESTI

Vlada Srbije: Još devet opština u projektu “Čista Srbija”

20. april 2023.Podeli ovaj tekst

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Vlada Srbije je usvojila  Aneks 6 Ugovora o realizaciji projekta „Čista Srbija“, koji predviđa izgradnju kanalizacije u još devet opština. Ugovor je potpisan sa  kineskom kompanijom „China Road and Bridge Corporation „.

Ministar građevine , saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić je pojasnio da je ukupna vrednost radova na ovih devet lokacija  213.307.420 evra, a ukupna dužina kanalizacione mreže je 444.846 metara. Kako je rekao Aneksom se definiše prva grupa lokacija na kojima će se izvoditi radovi u okviru druge faze projekta „Čista Srbija“, a to su opštine Inđija, Ada, Doljevac, Lelić, Kušiljevo, Bezdan, Ćićevac – Stalać, Novi Sad II faza i Subotica.

Pored izgradnje kanalizacione mreže na pomenutim lokacijama biće urađeno i 10 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. „Ovo je nastavak projekta ‘Čista Srbija’, vrednog čak 3,5 milijarde evra, kojim čuvamo životnu sredinu i rešavamo jedan od najvećih problema – uvodimo kanalizaciju u svako naselje u Srbiji i u narednom periodu nas očekuje potpisivanje ugovora sa predstavnicima lokalnih samouprava“, rekao je  ministar Vesić.

Ministar je takođe podsetio da su tokom 2022. i od početka ove godine nastavljeni radovi na izgradnji kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u 14 jedinica lokalne samouprave, na ukupno 16 lokacija, koji su započeti krajem 2021. godine.

“U prvu fazu projekta spadaju radovi u Novom Sadu, Novom Bečeju, Kragujevcu, Kučevu, Kniću, Lazarevcu, Obrenovcu, Velikim Crljenima, Svrljigu, Banji Vrujci, Vranju, Lajkovcu, Varvarinu, Krupnju, Kladovu i Mionici. Prva faza projekta obuhvata izgradnju 680.344,36 metara kanalizacione mreže i 24 postrojenja za preradu otpadnih voda”, rekao je ministar Vesić.

Na pomenutih 16 lokacija u dosadašnjem toku realizacije projekta “Čista Srbija” izvedeno je 234.071,02 metara kanalizacione mreže, od ukupno planiranih 680.344,36 metara, a ukupna vrednost radova u okviru ove faze je 336.665.122 evra.

Foto: Srbija.gov.rs