VESTI

Vojvodić: U planu izgradnja 4 centra za upravljanje otpadom

13. decembar 2022.Podeli ovaj tekst

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Aleksandar Vojvodić , glavni inženjer CRBC, izjavio da je u planu i izgradnja  4 centra za upravljanje otpadom u Srbiji.

U okviru trećeg panela na regionalnom stručnom skupu na temu energetike I ekologije “Look up” održanom na Kopaoniku,  „Zelena gradnja kao sastavni deo održive budućnosti“ o projektu “Čista Srbija” koji realizuje Vlada Srbije sa komanijom CRBC govorio je glavni inženjer CBRC, Aleksandar Vojvodić.

“CRBC u okviru svog projekta, i ugovora koji je sklopila sa Vladom Srbije, ima u planu izgradnju 4 centra za upravljanje čvrstim otpadom, jedna će se  nalaziti u Pančevu, druga u Kraljevu. Na te dve deponije se otpad selektira i priprema za dalju upotrebu. Što se tiče sledeće dve deponije one su u Kragujevcu i Nišu to su deponije većih kapaciteta, na kraju izgradnje one će ili biti regionalne deponije, predviđena je izgradnja i spalionica”, rekao je Vojvodić.

Efekat osim uklanjanja otpada i smanjenja zagadjenja  jeste u samoj izgradnji spalionica jer se  spaljivanjem tog otpada, dobijaju  struja i toplotna energija.

“Takođe omogućuje da se smanji trošak uzimanja ili zahvatanja resursa države jer je omogućeno da deo potreba za energijom pokriti iz svojih kapaciteta,”pojasnio je Vojvodić.

Projekat “Čista Srbija”  i kompanija CRBC bave se i izgradnjom komunalane infrastrukture kako bi se zaštitile reke , a gradjnima omogućio bolji životni standard.

“Drugi deo kojim se kompanija bavi odnosi se na kanalizaciju i preradu otpadnih voda. Otpad mora da se učini neopasnim i onada je pitanje šta sa njim. Taj mulj koliko god je neopasan vremenom omekša i upije se u zemljište i na neki način postaje zagađivač . CBRC ima 157 postrojenja na teritoriji Srbije, na 77 opština, i taj projekat pokriva 40 odsto teritorije i stanovništva”, rekao je Vojvodić.

foto: preuzeto Blic/Snežana Krstić/Ringier