VESTI

Za komunalnu infrastrukturu 16 opština na jugu 400 miliona evra

29. decembar 2022.Podeli ovaj tekst

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Opština Doljevac I još 15 opština u narednoj godini proširiće kapacitete komunalne infrastrukture u narednoj godini u okviru projekta “Čista Srbija”.  U ovoj Opštini održan je sastanak predstavnika ministarstva gradjevine  saobraćaja i infrastrukture sa predstavnicima lokalnih samouprava iz Doljevca, Svrljiga, Vlasotinca, Bojnika i Grada Prokuplja.

Na sastanku u Doljevcu predstavnici ministarstva su istakli da će za projekte  komunalne infrastrukture u 16 opština juga zemlje, biti  izdvojeno ukupno oko 400 miliona evra za preko 800 kilometara mreže, što će obuhvatiti oko 200 000 ljudi.

Kako je rečeno na sastanku , na teritoriji Opštine Doljevac, radiće se ukupno 45,6 kilometara kanalizacione mreže u nekoliko sela. Projektom je predvidjena izgradnja fekalne kanalizacije u Malošištu u dužini od 7,2 kilometra,  primarna i sekundarna mreža za naselja Belotinac i Čaljinac u dužini od 16,3 kilometra, mreža u istočnom delu Pukovca, sekundarna kanalizaciona mreža za Doljevac, kao i sabirni kolektori. Vrednost radova bez PDV-a iznosi 961 milion dinara. U planu je takodje i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Čapljincu i Doljevcu.

Medju opštim podacima je navedeno da se u  Opštini Svrljig, radi oko 6 kilometara mreže, Vlasotince, gde je projektom predvidjen obuhvat skoro 80 kilometara i Grada Prokuplja, gde će se raditi 26 kilometara kanalizacione mreže, kao i Bojnika.

“Radovi se trenutno, kada govorimo o jugu Srbije, izvode u Svrljigu, a u planu je da ostale pomenute opštine u ovom delu zemlje u proces realizacije projekta udju početkom naredne godine. Ovo je bio prvi sastanak na jugu Srbije, i mogu reći da je bio vrlo koristan za sve učesnike projekta. Nakon realizacije predvidjenih projektnih aktivnosti kvalitet života ljudi i u gradskim i u seoskim sredinama značajno će se poboljšati, a poboljšaće se i ekološki aspekt cele ove priče, kroz očuvanje vodnih resursa”, rekla je Isidora Burić državni sekretar ministarstva.

Burićeva je podsetila da je projekat “Čista Srbija” najveći projekat izgradnje I rekonstrukcije komunalne infrastrukture predvidja izgradnju 5,2 hiljade kilometara kanalizacione mreže i ukupno 157 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, čime će biti obuhvaćeno ukupno 2,5 miliona stanovnika naše zemlje.

Preduslov za početak realizacije projekta u opštinama I gradovima je potpuna tehnička dokumentacija koju Opština Doljevac ima pa je očekivano da realizacija projekta “Čista Srbija u Doljevcu započne sredinom marta naredne godine.

“Realizacija projekata komunalne infrastrukture sprovodi se preko ukupno tri projekta, od kojih je “Čista Srbija”, koji se radi sa kineskim partnerom CRBC-om, najveći, u cilju unapredjenja standarda i kvaliteta života gradjana juga Srbije. Pri Ministarstvu gradjevinarstva i infrastrukture biće formiran i tim, posebno Komunalno odeljenje, koje će se baviti isključivo “Čistom Srbijom”, rekao je državni sekretar Dragan Stevanović.