VESTI

Za Pčinjski okrug predvidjeno 409km kanalizacione mreže

13. mart 2023.Podeli ovaj tekst

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

U Pčinjskom okugu biće uradjeno 409km kanalizacionog sistema, najavio je ministar građevinarstva i saobraćaja Goran Vesić predstavljajući projekat predsednku Srbije Aleksandru Vučiću.

Ministar građevinarstva, saobaćaja i infarstrukture Goran Vesić predstavio je projekat izgradnje kanalizacionog sistema za prikupljanje, odvođenje i prešišćavanje otpadnih voda na području Vlasine predsedniku Aleksandru Vučiću, tokom njegove posete Pčinjskom okrugu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić  je, u okviru posete Pčinjskog okruga, obišao i Vlasinsko jezero koje će dobiti kanalizacioni sistem za prikupljanje, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda na području Vlasine, i najavio da će država uložiti veliki novac u infrastrukturni i turistički razvoj Vlasinskog jezera.

„Da bismo sve uradili, košta đavo i po, a što opštine Surdulica i Crna Trava nisu videli u poslednjih 70 godina. Samo ova kanalizacija sa prečišćivačima će koštati oko 45 miliona evra, iako sad kažu da će biti 34 miliona evra”, rekao je Vučić i dodao da je sve poskupelo, kao i građevinski materijal.

Predsednik je dodao da bi ulaganje u kompletnu infrastruktura sigurno koštalo više od 100 miliona evra i istakao da je veoma važno da u Vlasinsko jezero ulože privatni investitori, a ne samo država.

Ministar Goran Vesić Vesić je istakao da će se na Vlasinskom jezeru graditi 83 kilometara dug sistem kanalizacioni sistem, ukupne vrednosti 34,5 miliona evra.

Sistem će imati dva postrojenja za preradu otpadnih voda, severno i južno, i na severno postrojenje moći će da se priključi 5.500 ljudi, a na južno 3.000 građana, pojasnio je Vesić.

Po njegovim rečima trenutno se radi projektovanje tog sistema, a već  je urađeno oko 78 kilometara sa lokacijskim uslovima

„Ovaj projekat ući će u treću fazu ’Čiste Srbije’, sa Bujanovcem, Vladičinim Hanom, Surdulicom, Vranjskom banjom. Ukupno u Pčinjskom okrugu biće urađeno 409 kilometra kanalizacionog sistema, vrednosti 200 miliona evra“,  istakao je Vesić.

On je dodao  da će narednih nedelja biti potpisan ugovor za izgradnju druge faze “Čiste Srbije“ u okviru koje će se u 16 opština graditi kanalizaciona infrastruktura i infrastruktura za odlaganje komunalnog čvrstog otpada u Srbiji, vredna čak 500 miliona evra. U prvoj fazi koja je u toku već se radi na 16 lokacija u 14 opština u vrednosti od 336 miliona evra. Čitav projekat Čista Srbija obuhvata izgradnju kanalizacije i postrojenja za preradu otpadnih voda u 89 opština. „Kada projekat, vredan 3.5 milijardi evra, bude završen kanalizaciju će dobiti 2.7 miliona ljudi“,  rekao je Vesić.

„Od trenutka kada počnemo da gradimo kanalizacioni prsten oko Vlasinskog jezera, na leto 2024, za dve godine to će biti završeno“,rekao je ministar Vesić.

U trećnoj fazi projekta „Čista Srbija“, pored Pčinjskog, radiće se i postrojenja u delu Jablaničkog okruga gde se gradi 148 km kanalizacije i pet postrojenja za preradu otpadnih voda vrednosti skoro 82 miliona evra.

foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll