VESTI

Zelena Opština Barajevo – 40 km kanalizacione mreže

23. maj 2022.Podeli ovaj tekst

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Prilikom obilaska Opštine Barajevo zamenik gradonačelnika  Beograda Goran Vesić najavio je 40 km kanalizacione mreže koja će biti izgradjena u okviru projekta “Čista Srbija”.

Zamenik gradonačelnika Beograda posebno je istakao značaj dva projekta u koje Grad Beograd trenutno ulaže sredstva, sportsku halu I fabriku za prečišćavanje otpadnih voda kao ključne I od izuzetnog značaja za razvoj Barajeva.

“Naselje Gaj je najveće urbano naselje u Barajevu i u ovo postrojenje smo uložili 125 miliona dinara. Ono pokriva oko 5.000 recipijenata odnosno prerađuje devet litara otpadnih voda u sekundi i na taj način će kompletne otpadne vode ovog naselja biti prerađivane i u čistom obliku biti ispuštene u Barajevsku reku, čime se više neće zagađivati životna sredina. Problem Beograda je što imamo oko dve trećine grada pokriveno kanalizacijom, ali u ovom trenutku, osim nekoliko manjih postrojenja, nemamo fabrike za preradu otpadnih voda, tako da sva naša kanalizacija neprerađena odlazi u Savu, Dunav i druge reke, što je nedopustivo. Zato trenutno gradimo tri od pet fabrika za preradu otpadnih voda i čitav niz manjih postrojenja poput ovoga u Barajevu” rekao je Vesić koji je obišao postrojenje koje je započelo svoj probni rad.

Zdrava životna sredina je od izuzetnog značaja za život svakog gradjanina, posebno je naglasio Vesić I dodao:
“U okviru projekta „Čista Srbija” izgradićemo još jedno postrojenje za preradu voda u samom Barajevu i oko 40 kilometara kanalizacije, što znači da će 40 odsto Barajeva biti pokriveno ovom mrežom. Neko će reći da je to malo, ali ipak je bolje 40 odsto nego ništa, a s obzirom na razuđenost ove opštine trebaće zaista dosta vremena kako bi se cela opština pokrila kanalizacijom. Verovatno ćemo sva izdvojena naselja rešavati ovim manjim postrojenjima za preradu otpadnih voda, što je mnogo logičnije nego postavljati desetine kilometara cevi koje bi vodile do nekog većeg postrojenja “, istakao je Vesić.

Isog mišljenja bio je I predsednik Opštine Barajevo Slobodan Adamović koji je rekao da se Opština Barajevo deklarisala kao “Zelena opština”.

“I u budućnosti ćemo raditi na rešavanju ekoloških problema, uspeli smo da uđemo u projekat „Čista Srbija” i već u prvom krugu dobili smo projekte izgradnje fabrike otpadnih voda i novih 40 kilometara kanalizacione mreže”, rekao je izmedju ostalog Adamović.

foto: beograd.rs