VESTI

Živković:Lajkovac i okolna sela biće pokriveni kanalizacionom mrežom

23. maj 2022.Podeli ovaj tekst

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Predsednik opštine Lajkovac, Andrija Živković istakao da je projekat „Čista Srbija“ u ovoj opštini jedan od najvažnijih projekata u poslednjih nekoliko decenija. Radovi u ovoj opštini već su u drugoj fazi , a u toku je izgradnja kanalizacione mreže u Jabučju.

„Prošle godine smo započeli prvu fazu projekta, završili Rubribrezu, gde je izgrađeno 4km kanalizacione mreže, a pre nekoliko dana radovi na druga faza projekta Čiste Srbije, kanalizacione mreže koja obuhvata naše najveće naseljeno mesto posle Lajkovca, MZ Jabučje , gde će biti izgrađeno oko 26 km primarne kanalizacione mreže, s tim što se u centru sela gradi sekundarna mreža za vitalne objekte koji se nalaze u centru Jabučja, kao i pojedini zaseoci poput Negića, kružni tok za Tomiće“, rekao je Živković .

On je naveo da će na  samoj deonici biti izgradeno pet crpnih stanica za potrebe kanalizacione mreže. Plan je da cela kanalizaciona mreža bude priključena na crpnu stanicu Borverk, koju je Lajkovac samostalno izgradio pre nekoliko godina. „Odatle će kasnije ići ka pogonu za prečišćavanje otpadnih voda koja se nalazi na granici Lajkovca i Čelija, koje  je ušlo u ovaj projekat i biće potpuno rekonstruisano i stavljeno u funkciju uskoro. Naredna faza, ciji početak očekujemo, jeste izgradnja primarne kanalizacione mreže i izgradnja potpuno novog postrojenja u Bogovađi. Ovaj projekat je važan za celo Jabučje zbog podizanja ekonomske svesti građana i ovim projektom svi mestani će dobiti mogućnost priključka na kanalizacionu mrežu, jer je XXI vek i to je neophodno za život“, rekao je Živković.

Realizacijom projekta „Čista Srbija“ više od 3.000 stanovnika naselja Jabučje i oko 2.000 domaćinstava dobiće kanalizacionu mrežu. Živković je izrazio očekivanje da će ovi radovi trajati tokom cele godine i da će biti završeni početkom naredne 2023. godine.

„ Svi zaseoci Jabučje od Viša, Starog sela, Donjeg kraja, Gornjeg kraja, Gaja, Serinke biće pokriveni primarnom kanalizacionom mrežom. Veliko hvala Vladi Republike Srbije, Ministarstvu građevinarstva i njihovom ministru Tomi Momiroviću koji su prepoznali značaj ovog projekta i što je Lajkovac među prvim gradovima i opštinama ušao u ovaj projekat i nadam se da ćemo u budućnosti imatijoš dobrih vesti o našim opštinama. Izgradnjom ove mreže biće obnovljeni putevi na teritoriji na kojoj mreža radi, biće vraćeni u prvobitno stanje. To znači da će pored kanalizacione mreže biti unapređena i putna infrastruktura i očekujem da će se radovi odvijati dinamikom koja je predvidjena“, rekao je predsednik Opštine naglašavajući da će realizacijom projekta „Čista Srbija“Lajkovac i sela u okolini biti 100% pokriveni kanalizacionom mrežom.