Vesić: Veliki projekti za Srbiju uz podršku NR Kine

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić tokom razgovora sa ministrom transporta NR Kine Li Sjaopengom naveo je značajne projekte za Republiku Srbiju u kom učestvuju kineski izvodjači. Medju projektima koje je ministar Vesić naveo je i projekat Čista Srbija.

foto: mgsi.gov.rs

“Istakao sam da kineske kompanije učestvuju u najvećim projektima u Srbiji kao što je izgradnja metroa zatim projekat kao što je „Čista Srbija“ kroz koji obezbeđujemo kanalizaciju za preko 2,3 miliona ljudi – kroz projekat vredan preko 3,5 milijardi evra. Tu je i izgradnja pruga, ista kompanije trenutno radi brzu prugu između Novog Sada i Subotice dužine 108 kilometara, takođe oko 150 kilometara pruge kroz Mađarsku, tako da ćemo zahvaljujući radu kineske kompanije imati povezane Beograd i Budimpeštu”,  rekao je ministar Vesić.

Ministar je istakao da je Srbija potpuno otvorena za saradnju sa svim kompanijama kako sa zapada tako i sa istoka i da kao zemlja koja vodi nezavisnu i slobodnu politiku nema nikakva ograničenja, osim, kako je rekao, ograničenje najboljeg interesa građanki i građana Srbije.

Sjaopeng je izrazio veliko zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom dve zemlje .
„Želeo bih da zahvalim vašem ministarstvu i Vladi na naročitoj brizi i podršci kineskim infrastrukturnim kompanijama u Srbiji. Verujem da ćemo nastaviti poslovanje i kao zahvalnost vašem poverenju pružiti visokokvalitetne usluge“, rekao je Sjaopeng tokom sastanka.

On je naveo da kineska strana visoko ceni jačanje saradnje sa Srbijom u oblasti transporta i saobraćaja i da bi voleo da se ista produbi i proširi.

„Prijateljstvo Kine i Srbije je tradicionalno i u ovim godinama dopunjuje ga sveobuhvatno strateško patnerstvo koje se sprovodi u svim oblastima”, rekao je  Sjaopeng I dodao  da će po pitanju investicija razgovarati sa kolegama i proceniti situaciju, kako bi promovisali Srbiju.

„Veoma sam zadovoljan ovim prijatnim sastankom i verujem da ćemo nastaviti čestu komunikaciju jer verujem da saradnja ima perspektivu i da će se obogaćivati novim rezultatima“, poručio je Sjaopeng.

 

Čista Srbija od značaja za Opštinu Kučevo

Značajno mesto u ulaganjima u infrastrukturu u Opštini Kučevo jesu ulaganja u okviru projekta Čista Srbija. Vrednost radova koji se izvode u ovoj Opštini je 11,2 miliona evra.

Predsednik Opštine Kučevo dr Ivan Rajičić pored ulaganja u izgradnju puteva i razvoj turističke ponude ove Opštine , ali i celog Braničevskog okruga, posebno izdvaja investiciju vezanu za projekat “Čista Srbija”

“U pitanju  je veoma značajno ulaganje i investicija iz nekoliko razloga. Na ovaj način prikupićemo sve otpadne vode i što je jako značajno ona se više neće ulivati u reku Pek već će biti izradjeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Ponosni smo na činjenicu da vodimo računa i o reci Pek , ali i o evropskoj  reci Dunav. U proteklim godinama imali smo jako važnu i veliku borbu za reku Pek”, rekao je dr Ivan Rajičić predsednik Opštine Kučevo.

U okviru projekta Čista Srbija radovi se trenutno izvode u naseljima Kučevo i Rabrovo . Po rečima predsednika Opštine dinamika radova pokazuje da će biti ispoštovan rok za završetak radova na kanalizacionoj mreži ukupne dužine 25 kilometara. Po njegovim očekivanjima radovi na izgradji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda trebalo bi da počnu do kraja ove godine kako bi bili u funkciji već naredne godine.

Projekat Čista Srbija predvidja ulaganja u pomenute radove u ovoj opštini u vrenosti od 11,2 miliona evra.

U Kragujevcu u toku asfaltiranje Kikindske ulice

U okviru projekta „Čista Srbija“ u Kragujevcu započeli radovi na asfaltiranju Kikindske ulice . Ovim radovima prethodio je završetak radova na izgradnji kanalizacione mreže na pomenutoj lokaciji.

Radovi na realizaciji projekta „Čista Srbija“ u Kragujevcu trenutno se odvijaju na devet lokacija , a gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić najavio je da bi ukupna dužina novoizgradjene kanalizacione mreže do kraja maja trebalo da iznosi 25km.

U naselju Petrovac  trenutno se nakon završetka radova na postavljaju kanalizacione mreže asfaltira  Kikindska ulica u dužini od 1788 metara. Nakon Kikindske ulice uslediće asfaltiranje Brdjanske gde su već završeni pripremni asfalterski radovi.

Dodatnih 60km kanalizacione mreže u Subotici

U Subotici će uskoro biti izgrađeno dodatnih 60 kilometara kanalizacione mreže, što je omogućila uspešno završena prva faza projekta „Čista Srbija“. „Proširenjem će biti obuhvaćen sam grad i Palić, a vrednost radova je 25,4 miliona evra“, naveo je izmedju ostalog Radoslav Vukelić iz Sekretarijata za komunalne poslove Subotice.

Grad Subotica godinu dna pripremao je svu neophodnu dokumentaciju pa su očekivanja da bi sve finalno stim u vezi trebalo da bude završeno do kraja juna .

„Tačno vreme otpočinjanja radova će biti praćeno sa izdavanjem građevinskih dozvola na osnovu projektno-tehničke dokumentacije čija izrada je u završnoj fazi. Okvirno je predviđeno da radovi traju oko 39 meseci (od dana otpočinjanja) i podrazumevaju iskop rovova, izlivanje posteljice, polaganje cevi, ispitivanje cevi, zatrpavanje rovova i naravno odradiće se sve revizione šahte i potisne stanice koje budu predviđene projektom“, izjavio je Vukelić.

U narednoj fazi projekta “Čista Srbija” predviđena je izgradnja prečistača otpadnih voda u Čantaviru i Bajmoku, kao i kanalizacione mreže u dužini od po 25 kilometara u svakom od tih mesta.

Vukelić je ocenio da je u pitanju najveće komunalno ulaganje poslednjih nekoliko decenija.

foto: Subotica.rs

Novi IPARD program šansa za postrojenja za preradu otpadnih voda

Kada se usvoji novi IPARD program, kako se navodi u saopštenju NALED-a, lokalne samouprave mogle bi da konkurišu za bespovratna sredstva do četiri miliona evra, kako bi izgradile postrojenja za preradu otpadnih voda.

Na sednici NALED-ovog Saveza za hranu i poljoprivredu, koja je održana na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, rečeno je da se u Srbiji prečiščava manje od 8% komunalnih otpadnih voda, a do 2040. sve lokalne samouprave su dužne da izgrade svoja postrojenja, što zahteva ozbiljne investicije.

Novi IPARD program biće zato velika šansa za gradove i opštine da dobiju sredstva kako za prečišćavanje otpadnih voda, tako i za izgradnju puteva, sistema za snadbevanje vodom, postrojenja za bio gas i proizvodnju toplotne energije koja će uz pomoć obnovljivih izvora energije smanjiti nivo zagađenja, pojeftiniti proizvodnju i unaprediti socioekonomske uslove života, kaže se između ostalog u saopštenju NALED-a.

foto:pixabay

Mijović: Čista Srbija uskoro u Opštini Golubac

Predsednik  opštine  Golubac dr Nebojša Mijović najavio je skori početak realizacije projekta „Čista Srbija“ u ovoj opštini.

Opština Golubac je u okviru projekta “Čista Srbija” dobila sredstva za izgradnju 61 kilometra kanalizacione mreže. Kako je izjavio Mijović , svi pripremni radovi su završeni u roku, do kraja prošle godine, a uskoro će početi i realizacija ovog ekološkog državnog projekta.

Radovi će najpre početi u selima Vinci i Usije, kao i u selu Dvorište i manastiru Tumane. Projekat “Čista Srbija” u Golupcu podrazmeva i postavljanje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

15 miliona evra za kanalizacionu mrežu u Inđiji i Beškoj

U Opštinama Inđija i Beška kroz realizaciju projekta “Čista Srbija”, biće izgradjeno  36km kanalizacione mreže.

Ugovorom koji je potpisan između Opštine Inđija, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije i kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC) predvidjen je  završetak kanalizacione mreže u Inđiji, ali i kompletnog naselja Beška.

Realizacijom projekta “Čista Srbija” u okviru potpisanog ugovora predviđena je izgradnja 36km kanalizacione mreže . Vrednost radova je 15 miliona evra.

Ugovor je u ime inđijske opštine potpisao Šef kabineta predsednika opštine Inđija Nemanja Milojević.

 

 

Nakon završenih radova asfaltiranje u Vranju

Nakon završenih radova na izgradnji kanalizacione mreže u Ulici Franše D’ Eperea u Vranju počelo asfaltiranje. Radove je obišao gradionačelnik dr Slobodan Milenković.

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković sa saradnicima obišao je ulicu Franše D’ Eperea u kojoj se izvode radovi na asfaltiranju.

,,U okviru Komunalnog programa za ovu godinu danas se asfaltira ova gradska  saobraćajnica u dužini od 518 metara i širine 3,2 metra. Vrednost radova je oko 4,8 miliona dinara. Pre ovih radova,  ovde je preko projekta ,,Čista Srbija  izgrađena  kanalizaciona mreža i zamenjene stare azbestne cevi na vodovodnoj mreži.  Želim da naglasim, da sam izuzetno zadovoljan realizacijom ovog projekta, jer je bilo mnogo problema, u smislu rešavanja imovinsko pravnih odnosa i drago mi je što su žitelji ovog dela grada konačno dočekali asfalt“, rekao je Milenković.

Prethodnog dana  asfaltirana je i  Kajamakčalanska ulica u dužini od 230 metara i širini 4,2 metra, vrednosti 2,5 milina dinara.

,,Nastavljamo sa realizacijom Komunalnog programa, a prema utvrđenom planu sledi asfaltiranje ulica Cetinjske i Dimitrija Tucovića“, dodao je gradonačelnik.

foto:vranje.org.rs

Septičke jame direktno ugrožavaju zdravlje stanovništva

U nedostatku kanalizacione mreže domaćinstva u Srbiji otpadne vode odvode u septičke jame i ne sluteći koliko su zapravo opasne i koliko ih ugrožavaju .

Septička jama je vodonepropusni plastični rezervoar, zakopan u zemlju u blizini kuće, koji prima svu otpadnu vodu iz toaleta i drugih izvora unutar septičkog sistema. Septička jama ima dve glavne uloge: da skladišti kanalizaciju tako da se ne može ispumpati iz septičkog sistema i da izoluje čvrsti otpad od tečne kanalizacije tako da ne začepljuje cevi i ne prodire u podzemne vode.

Po rečima Slobodana Krstovića , direktora za održivi razvoj NALED-a , 65% stanovništva u Srbiji priključeno je  na kanalizacioni sistem dok ostali koriste septičke jame.

„ Prema procenama, mi imamo oko tri miliona septičkih jama .Neadekvatno čišćenje i zanemarivanje ovih jama može da ostavi opasne i trajne posledice po životnu sredinu“, izjavio je Krstović za list Blic.

Krstović iznosi mišljenje da je septičkim jamama posebno ugrožena Vojvodina jer je u pitanju ravnica što se negativno održava na zagađenje podzemnih voda.

„Upravo zbog toga u Vojvodini su granične vrednosti zagađenja podzemnih voda uglavnom iznad granica, a pošto je u pitanju žitnica Srbije to je veliki problem jer negativno utiče na kvalitet poljoprivrednih proizvoda. Zrenjanin se tu ističe kao grad u kome je ovaj problem zagađene vode najkritičniji, ali sličan problem imaju i ostala mesta u Vojvodini“, rekao je Krstović za Blic.

O septičkim jamama staraju se njihovi vlasnici , a nepisano pravilo je da jame prazne na svake tri godine. Neretko ih vlasnici čiste sipanjem žive što može dovesti do zagadjenja podzemnih voda I zemljišta teškim metalima. Ovako zagadjena voda I zemlja direktno ugoržavaju zdravlje stanovništva.

Rešenje za pomenutu situaciju po Krstovićevim rečima jeste projekat „Čista Srbija“ Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

„Postoje lokalne samouprave gde morate da radite na izgradnji kanalizacije jer je uopšte nema. To je problem ruralnih, odnosno seoskih područja, dok su urbane sredine uglavnom pokrivene kanalizacijom. Tu imamo i septičke jame koje se grade po različitim standardima, pa je njihova bezbednost upitna s obzirom da ne postoji dinamika redovnog čišćenja“, naveo je Krstović.

Mešanje otpadnih voda sa podzemnim vodama pored negativnog uticaja na zdravlje ljudi , neminovno dovodi do konataminacije šireg područja.

“Takvu situaciju imate u Beogradu, gde je čitava leva obala Dunava krcata septičkim jamama. Čak i kad se te jame očiste, taj otpad se direktno ispušta u reku na Adi Huji. Sa završetkom projekta izgradnje kanalizacionih mreža u Srbiji  pored kompletne kanalizacione mreže bile regulisane i septičke jame u Srbiji. Tada bi se svi potrošači, odnosno ljudi i industrija, gde je to moguće priključili na kanalizacioni i sistem za prečišćavanje otpadnih voda“, rekao je izmedju ostalog Krstović.

foto:shuterstock

Kanalizaciona mreža u Opštini Svilajnac za 70% stanovništva

U Opštini Svilajnac u oviru projekta “Čista Srbija” kroz dve faze radova predvidjena je izgradnja više od 100 km kanalizacione mreže.

Ministar građevine saobraćaja I infrastrukture Goran Vesić potpisao je Ugovor sa kineskom kompanijom China Road and Bridge Corporation(CRBC) I predsednikom Opštine Svilajnac Predragom Milanovićem ugovor o prvoj fazi izgradnje komunalne infrastrukture u ovoj Opštini.

Potpisujući ugovor predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović  je naglasio da će  u okviru prve faze radova biti izgrađena  kanalizaciona mreža u Kušiljevu, Sedlaru, Subotici i Troponju. Milanović kaže da Svilajnac očekuju dve faze radova.

„U ovoj prvoj fazi izgradiće se skoro 72 km kanalizacione mreže u ova četiri sela, a vrednost radova je oko 30 miliona evra. Do kraja godine potpisaće se Aneks i za drugu fazu čija je vrednost oko 40 miliona evra, što je ministar Vesić najavio, čime ovo postaje najveći infrastrukturni projekat u istoriji Opštine Svilajnac“ , rekao je  Milanović.

U okviru projekta “Čista Srbija” predvidjena je I izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. “Svilajnac je jedna od opština koja će dobiti najviše kilometara novoizgrađene kanalizacione mreže kada se završe obe faze”, rekao je na potpisivanju ugovora ministar Goran Vesić.

Kako je istakao predsednik Opštine MIlanović realizacijom projekta “Čista Srbija preko 70% stanovništva ove Opštine dobiće kanalizacionu mrežu.