„Čista Srbija“ najambiciozniji program na polju zaštite životne sredine

Stanje u oblasti zaštite životne sredine nije zadovoljavajuće , a najambiciozniji projekat koji štiti reke je projekat Čista Srbija, izjavio je za Industriju Predrag Bogdanović, predsednik Udruženja za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo.

„Stanje nije zadovoljavajuće, o tome se mnogo priča i planira, ali se malo radi i realizuje na terenu. Razloga za to ima mnogo i teško ih je sve nabrojati. Ima pomaka u izgradnji regionalnih deponija i nekoliko postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, ali to još uvek nije dovoljno. Oblast kvaliteta vode treba da bude uključena u prioritete, ne samo zbog ispunjenja zahteva poglavlja 27 u pristupanju EU, već zbog ljudi koji ovde žive i njihove budućnosti“, izjavio je Bogdanović.

U izjavi za Industriju je izneo stav da je potrebno  pojačati tempo i efikasnost u ovoj oblasti.

„Velike investicije su u pitanju, pa je izuzetno važno kvalitetno planiranje i projektovanje, odabir prioriteta, vodenje računa o troškovima upravljanja i održavanja, naravno uz adekvatno obaveštavanje i učešće stručne javnosti. Posebno bih naglasio da je za izgradnju PPOV neophodno voditi računa o problemima sa kojima se suočavamo na terenu, a to je nedostatak stručnog kadra koji će tim postrojenjima upravljati i redovno ih održavati, nedostatak kanalizacione infrastrukture, kao i ekonomski faktor – priuštivost korisnicima“, naveo je Bogdanović.

Po njegovom mišljenju najambiciozniji program koji se upravo bavi ovom tematikom je „Čista Srbija“.

„Najambiciozniji program u oblasti izgradnje kanalizacione mreže i postrojenja za preradu otpadnih voda u Republici Srbiji koji je u toku je pod nazivom „Čista Srbija“, za čije sprovođenje je nadležno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Ovaj program je koncipiran na osnovu potrebe za povećanom ekološkom zaštitom voda, a broj stanovnika koji je obuhvaćen je oko dva i po miliona u 69 jedinica lokalne samouprave“, rekao je Bogdanović.

Centralni prečistač otpadnih voda za Novi Sad

„Realizacijom projekta „Čista Srbija“ rešavamo višedecenijski problem u Novom Sadu“, objavio je na svom Instagram proifilu gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.

Đurić kaže da je u Vladi Republike Srbije razgovarao sa ministrima Goranom Vesićem i Irenom Vujović.

„Sastao sam se danas u Vladi Republike Srbije sa ministrima Goranom Vesićem i Irenom Vujović. Definisali smo naredne prioritetne aktivnosti na projektu izgradnje Centralnog prečistača otpadnih voda koji se realizuje u okviru projekta ,,Čista Srbija”, rekao je Đurić.

Sastanku su pored ministara prisustvovali i predstavnici izvođača radova, kineske kompanije CRBC.

„Realizacijom ovog projekta rešavamo višedecenijski problem u našem Gradu! Nastavljamo još intenzivnije realizaciju važnih infrastrukturnih projekata koji će omogućiti brži razvoj Novog Sada, kvalitetniji i bolji život u njemu”, istakao je Đurić.

Most, saobraćajnica i kanalizacija za Sombor

Ministar građevinarstva ,saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić u toku obilaska brojnih infrastrukturnih radova u Somboru podsetio da se u ovom gradu gradi kanalizaciona mreža u dužini od 82km.

„U okviru projekta „Čista Srbija“ u Somboru se gradi 82 kilometra kanalizacione mreže u Stanišiću, Bačkom Bregu, Bezdanu Kolutu i dva prečistača otpadnih voda u Stanišiću i Bezdanu“, rekao je ministar Vesić.

Ministar je naglasio da je izuzetno važno da se ravnomerno razvija svaki deo Srbije.

„Položaj ovog grada biće idelan za dolazak investitora. A uz velike projekte idu i ovi, naizgled mali, koji mnogo znače ljudima koji žive u Somboru, Apatinu. Podižu kvalitet njihovog života. A, to je politika koju vodimo, da se svaki deo Srbije razvija, i da u svakom delu radimo ovakve brojekte, kako bi građanima bilo bolje nego što im je bilo juče“, rekao je ministar Vesić.

Izmena režima saobraćaja u Novom Sadu zbog radova

Grad Novi Sad je doneo odluku o privremenoj izmeni saobraćaja u ulicama Ilije Đuričića i Vladimira Perića Valtera zbog radova na rekonstrukciji kanalizacione mreže na Limanu, a u okviru projekta „Čista Srbija“.

Radovi će se izvoditi ispred zgrade Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu u Ulici Vladimira Perića Valtera, na zelenoj površini u Ulici Ilije Đuričića i ispred AKUD “Sonja Marinković” u Novom Sadu.

Privremena izmena režima saobraćaja važi do 18. marta 2024. godine.

Predsednik Si Đinping: Srbija čelični prijatelj Kine

Srbija i Kina su 17. oktobra potpisale niz sporazuma kojim se učvršćuje dalja saradnja dve zemlje.  Projekat „Čista Srbija“ jedan je od projekata kroz koji dve države  već imaju uspešnu saradnju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić praćen delegacijom Republike Srbije u u Pekingu je  u prisustvu  kineskog predsednika Si Đinpinga potpisao niz ugovora koji se odnose na slobodnu trgovinu za šta je predsednik Vučić rekao da „otvara nove vidike“ u odnosima dve zemlje .

„U svim oblastima u kojima sarađujemo beležimo napredak. Inicijativa Pojas i put donela je mnogo dobrog našoj zemlji. Ponosim se našim prijateljstvom i rezultatima koje smo postigli“, napisao je Vučić, uz fotografiju susreta sa Sijem.

Predsednik Kine Si Đinping je na bilateralnom sastanku, kako prenose kineski državni mediji, ocenio da su odnosi Kine i Srbije „izdržali promene u međunarodnom pejzažu poslednjih godina i da su primer prijateljskih odnosa Kine i evropskih zemalja“ i Srbiju  nazvao „čeličnim prijateljem“.

Pored pomenutog sporazuma, potpisano je više bilateralnih dokumenata izmedju ostalog :  o saradnji policije u upravljanju vanrednim situacijama, ekonomskoj, investicionoj i industrijskoj saradnji, o izgradnji više saobraćajnica, srpsko-kineskog industrijskog parka, izvozu jabuka, modernizaciji fiksne mreže, digitalizaciji, kulturnoj saradnji.

Ministarstvo građevinarstva saobraćaja i infrastruktore prenosi da je dogovorena izgradnja gotovo 300 kilometara novih puteva i kupovina pet kineskih brzih vozova, a vrednost ovih ugovora je blizu četiri milijarde evra.

Jedan od  projekata saradnje dve zemlje je i projekat „Čista Srbija“  koji se radi sa kompanijom “CRBC”, čija je druga faza već počela .

foto:buducnostsrbije

 

Vesić: Ćuprija pred realizacijom projekta „Čista Srbija“

Opština Ćuprija završila je obiman posao prikupljanja i izrade tehničke dokumentacije neophodne za realizaciju projekta „Čista Srbija“, potvrdio je u obraćanju odbornicima Skupštine Ćuprija ministar građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Goran Vesić.

Skupština Opštine Ćuprija dodelila je zvanje počasni gradjanin ministru Goranu Vesiću koji je u video obraćanju odbornicima Ćuprije naveo niz projekta na izgradnji putne infrastrukture koji se trenutno realizuju u Ćupriji .

Putna infrastruktura nije jedino ulaganje Srbije u Ćupriju , potvrdio je ministar Vesić u obraćanju:

„U okviru projekta „Čista Srbija“ opština Ćuprija je uradila  dosta dobar posao – izradila tehničku dokumentaciju, pribavila građevinske dozvole za izgradnju kanalizacione mreže u naseljima Terekovo i Minelovo, u ulicama Mutapova i Dimitrija Tucovića,“ izjavio je Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Po njegovim rečima ukupne dužine kanalizacije u okviru ovog projekta biće oko šest kilometara, a vrednost radova u narednim fazama oko 1,3 miliona evra. Kompletna kanalizaciona mreža, koja će u okviru “Čiste Srbije” biti izgrađena na teritoriji Ćuprije biće duga 146 kilometara, sa dva kolektora.

„Očekujemo da u Ćupriji započnu radovi u narednoj  fazi u okviru ovog projekta“, rekao je ministar Vesić.

„Čista Srbija“ rešenje za 38% domaćinstava u Srbiji

Po podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) čak 38% domaćinstava povezano je na septičke jame ili svoje otpadne vode izliva u najbližu reku.

Poslednji podaci koje je objavio RZS, a koji se oslanjaju na poslednji popis stanovništva pokazuju da u  Srbiji svega 57 odsto stanova ima priključak na javnu kanalizaciju, a da oko 33 hiljade domaćinstava uopšte nema instalaciju kanalizacije.

Isti podaci navode da  u Srbiji instalaciju kanalizacije ima 3.416.381 stan ili 94,6 odsto od ukupnog broja stanova.

Govoreči procentualno situacija je sledeća: Od svih popisanih stanova, na javnu kanalizaciju povezana su 2 052 994 stana, što predstavlja procenat od 57 odsto, dok su kod 38 odsto stanova instalacije kanalizacije povezane na septičku jame, reke, manje vodotokove ili kanale .

Korak dalje, zabrinjavajući su podaci da čak 133 792 popisana stana nema uopšte kanalizacionu instalaciju niti priključak . U skoro 33 000 nastanjenih stanova nema priključka.

Metodologija kojom se vodio RZS prilikom obavljanja popisa predvidja da stan ima instalacije kanalizacije ako u bilo kojoj prostoriji u stanu postoje kanalizacione instalacije, bez obzira na to da li su priključene na javnu kanalizaciju, septičku jamu, reku, otvoreni kanal i slično.

Ovakvi podaci na žalost ne odnose se samo na naselja u ruralnim sredinama već 4 253 naseljena stana u gradskoj sredini nema pomenuti priključak . Preostali broj pripada drugim oblicima naselja.

Podaci koje je izneo RZS upućuju i na poraznu činjenicu vezanu za grad Beograd u kom kao glavnom gradu Srbije i dalje postoje domaćinstva koja su priključena na septičke jame.

Zato – Čista Srbija!

Ambasador Li Ming: Srbija je važan partner

Republika Srbija je važan partner u Inicijativi „Pojas i put” i među prvim je potpisnicama Sporazuma o saradnji „Pojas i put” s Kinom širom Evrope, ocenio je u autorskom tekstu novi ambasador NR Kine u Srbiji Li Ming, naglašavajući da je tu inicijativu pokrenuo predsednik NR Kine Si Đinping 2013. godine.

U poslednjoj deceniji kineske investicije u Srbiji porasle su 60 puta, a Kina je postala glavni izvor stranih investicija u Srbiji. Različiti finansijski proizvodi pomogli su u realizaciji projekata „Čista Srbija” i „Modernizacija telefonije i interneta” i doprineli zelenom razvoju Srbije. Pored toga, kineske kompanije kao što su „Ciđin”, „Hisense”, „Linglong” kroz različite projekte u Srbiji otvorile su više od 20.000 novih radnih mesta. Srbija je postala članica Azijske banke za infrastrukturna ulaganja 2019. godine. Dve strane dogovaraju se o osnivanju klirinške banke za RMB u Srbiji, što će olakšati poslovanje srpskih kompanija s Kinom, ali i ojačati otpornost Srbije na finansijske rizike.

„U Inicijativi „Pojas i put” učestvuje više od 150 država i 30 međunarodnih organizacija, uložen je gotovo trilion američkih dolara, realizovano više od 3.000 projekata, otvoreno više od 420.000 radnih mesta i bezmalo 40 miliona ljudi izvučeno iz siromaštva zahvaljujući ovoj inicijativi,“ napisao je Li Ming.

Fabrika za prečišćavanje otpadnih voda u Novom Sadu

Osnovne procene su da oko 24 tone otpadnih voda Grada Novog Sada završi u reci Dunav svakoga dana. U okviru projekta „Čista Srbija“ planirana je izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Petrovaradinu.

Zagadjenje svakog rečnog vodotoka nikada nije bez uzajamnog uticaja na životnu sredinu u neposrednom okruženju. Otpadne vode koje završavaju u reci Dunav prepune su štetnih materija koje ne samo da uništavaju i negativno utiču na biodiverzitet same reke već posredno imaju štetan uticaj i na živote ljudi s obzirom da jedan deo ulazi i u lanac ishrane.

Proteklih nekoliko godina obavljen je značajan deo priprema za ostvarivanje velikog i skupog projekta izgradnje centralnog prečistača sa planom da kapacitet budućeg prečistača bude 400.000 stanovnika, uz mogućnost proširenja do 500.000.

Realan pomak u rešavanju pomenutih problema ostvaren je ugovorom sa kineskom kompanijom CRBC sa kojom je i ugovorena izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Predvidjeno je da izgradnja postrojenja bude praktično deo treće faze realizacije projekta „Čista Srbija“ , a procenja vrednost ulaganja je 120 miliona evra.

U Kragujevcu i susednim opštinama 17 gradilišta „Čiste Srbije“

U okviru projekta „Čista Srbija“ u toku je  izgradnja kanalizacione infrastrukture za tri opštine Knić, Gruža i Toponica. Regionalni centar „Čiste Srbije“  u Kragujevcu trenutno izvodi radove na 17 gradilišta.

Grad Kragujevac i susedne opštine jedno su od velikih gradilišta kada je u pitanju realizacija projekta „Čista Srbija“. Nakon završenih radova u naselju Vinogradi u samom Kragujevcu u dužini od 1288 metara, započeti su radovi na izgradnji 35km duge deonice kanalizacione mreže za Knić, Toponicu i Gružu.

U samoj opštini Knić privode se kraju i radovi na deonici Kusovac-Toponica , dok se istovremno nakon izvedenih radova asfaltiraju već završene  deonice u Gruži i Kniću.

Tokom prošlog meseca završeno je i asfaltiranje u naseljima  Male pčelice, Veliko polje, Grošnica i Erdec

Vrednost započetih radova je 16 miliona evra .