Razmenom znanja i novim iskustvima do unapređenja projekta „Čista Srbija“

NR Kina organizovala je obuku u oblasti prečišćavanja otpadnih voda . Zahvaljujući ambasadi NR Kine i ambasadorki Čen Bo , Stefan Vidić, procesni inženjer u sektoru za projektovanje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na projektu Čista Srbija, učestvovao je u dvonedeljnoj obuci.

Ceneći razmenu iskustva , a kao zemlja koja beleži ogroman napredak u osvajanju novih tehnologija u Kini  je u organizaciji Sudžou univerziteta nauke i tehnologije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine NR Kinem organizovana dvonedeljna obuka za koju Vidić kaže da je u potpunosti pokrila sve aspekte primene najnovijih tehnologija u ovoj oblasti koje su od itekakvog značaja za realizaciju projekta „Čista Srbija“.

Prenoseći iskustva Vidić kaže da je tokom obuke imao  priliku da obiđe postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, postrojenje za preradu kuhinjskog otpada i proizvodnju đubriva sa visokim sadržajem nutrijenata, spalionicu komunalnog otpada i jezero Taihu koje ima 9 tačaka za snabdevanje pijaćom vodom i upozna se sa primenom najsavremenijih tehnologija u ovoj oblasti.

„Oduševljen sam time koliko napora i resursa Kina, kao jedna od najmoćnijih zemalja na svetu, ulaže u očuvanje životne sredine“, kaže Stefan Vidić.

Stefan je kao predstavnnik Srbije održao govor tokom završne ceremonije i stekao sertifikat o uspešnom pohađanju obuke čime je stvoren preduslov da stečena znanja budu iskorišćena u unapredjenju same realizacije projekta „Čista Srbija“.

„Pored sticanja novih stručnih znanja, ovo je bila i odlična prilika da upoznamo Kinu i kinesku kulturu, steknemo nove prijatelje i damo doprinos dubljem razumevanju i prijateljstvu između Kine i Srbije“, navodi Vidić uz zahvalnost i podršku za naučnu i tehničku razmenu između NR Kine i Republike Srbije.

„Čista Srbija“ se  zahvaljuje  Ministarstvu trgovine NR Kine i kineskoj amabasadi u Beogradu na podršci i prilici da naše mlade kolege steknu nova znanja i iskustva.

 

 

„Čista Srbija“ naspram negativne statistike

Pored izgradnje kanalizacionih mreža projekat „Čista Srbija“ podrazumeva i izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda. Negativnu statistiku o stanju u ovoj oblasti moguće je  jedino rešiti sistemski i na nivou cele Srbije.

U više od 20 gradova u Srbiji trenutno je u toku realizacija projekta „Čista Srbija“. Brojna gradilišta trenutno podrazumevaju izgradnju kanalizacionih mreža kako bi zagadjena voda bila odvodjena iz gradskih naselja  Izgradnjom kanalizacionih mreža za stanovnike gradova i opština pruža se mogućnost očuvanja ekološki zdrave životne sredine, očuvanje rečnog biodiverziteta , ali i viši životni standard samih gradjana.

Realizacija projekta „Čista Srbija“ podrazumeva i dalji tretman otpadnih voda kroz izgradnju postrojenja za prečišćavanje.

Glavni cilj prečišćavanja otpadnih voda je da se ukloni što je više moguće suspendovanih čvrstih materija pre nego što se preostala voda, koja se zove efluent, ispusti nazad u životnu sredinu. Kako se čvrsti materijal raspada, on troši kiseonik, koji je potreban biljkama i životinjama koje žive u vodi.

Kako bi se postigao cilj očuvanja životne sredine i podigao standard života projektom je predvidjena izgradnja 165 postrojenja u Srbiji.

Prečišćavanje otpadnih voda je u direktnoj vezi sa dostupnošću pitke vode.

Stanje u ovoj oblasti ilustruju i podaci objavljeni u „Vodiču za prečišćavanje otpadnih voda“ koji je 2019. godine uradio NALED, autor Nebojša Pokimica:

-32,7 Procenatа javnih vodovoda gradskih naselja ima fizičko-hemijsku neispravnost vode za piće u 2019.

-63,5 % stanovništva u Srbiji koji za vodosnabdevanje koristi podzemne vode (bunari, bušotine, kaptirani izvori)

-8 % U Republici Srbiji prečisti se manje od 8% komunalnih otpadnih voda pre ispuštanja

-14,4% stanovništva obuhvaćeno je tretmanom za prečišćavanje otpadnih voda, 2019 godini.

-Svega oko 65,2%7 stanovništva (broj domaćinstava tj. 1.572.314) je priključeno na kanalizacioni sistem, dok ostatak domaćinstava koristi septičke jame.

-47 Okviran broj gradova/opština koje imaju postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Srbiji je 47. Od toga je 26 u funkciji (uz 2 u rekonstrukciji i 5 u probnom radu)

-Samo 5 jedinica lokalne samouprave ima postrojenje sa tercijarnim tretmanom

Svi navedeni podaci razlog su realizacije projekta „Čista Srbija“.

Gojković: Za Valjevo kroz Čistu Srbiju 11,8 miliona

Kroz realizaciju projekta „Čista Srbija“ Grad Valjevo dobiće kanalizacionu mrežu i dva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. „Projekat je od značaja za Grad Valjevo“, izjavio je gradonačelnik Lazar Gojković.

Grad Valjevo je potpisao aneks ugovora sa ministarstvom gradjevinarstva, infrastrukture i saobraćaja čime se našao sa još sedam lokalnih samouprava u mogućnosti da sistemski reši problem otpadnih voda.

„Za realizaciju projekta „Čista Srbija“ ministarstvo je opredelilo za naš grad 11.830 000 evra , a predvidjena je izgradnja 25 416 metara kanalizacione mreže i dva postrojenja za preradu otpadnih voda“, rekao je Gojković.

Projektom „Čista Srbija“, predvidjena je izgradnja kanalizacione mreže u Popučkama i Leliću.

Podsećamo, potpisivanju sporazuma prisustvovala je  i ambasadorka NR Kine u Srbiji Čen Bo, koja je navela da je „Čista Srbija” projekat od velikog značaja za razvoj Srbije, jer će uticati na poboljšanje životnog standarda i zaštite životne sredine.

Saradnja Srbije i Kine kroz brojne razvojne projekte

Predstavljajući rezulatate kineskih komapanija CRBC I CCCC u Srbiji u proteklih 14 godina ambasadorka NR Kine Čen Bo je medju brojnim projektima koje ove kompanije realizuju u Srbiji  navela i projekat „Čista Srbija“.

Kineske kompanije CRBC i CCCC organizovale su konferenciju  Komunikacija – Integracija – Ekosistem, na kojoj su predstavljeni brojni projekti koje ove kompanije realizuju u Srbiji u različitim oblastima društva.

Ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo navela je da je kineska firma “China Road and Bridge Corporation” (CRBC) jedno od prvih kineskih infrastrukturnih preduzeća koje je ušlo na srpsko tržište, podsećajući da je izgradnjom Pupinovog mosta započelo saradnju Kine i Srbije u oblasti infrastrukture.
„U međuvremenu se CRBC aktivno uključio u izgradnju infrastrukturnih projekata u Srbiji kao što su deonice autoputa Miloš Veliki, brze pruge Beograd-Budimpešta i projekat “Čista Srbija”, donirao sredstva i materijale za borbu protiv pandemije kao i za kulturne događaje. Time je dalo svoj doprinos saradnji naše dve zemlje i učvrstilo naše prijateljstvo“, rekla je Čen Bo.

Ambasadorka Čen Bo je izrazuila nadu  da će saradnja CRBC i srpskih partnera biti sve bolja, kako bi dala veći doprinos razvoju Srbije i kinesko-srpskoj saradnji.

Vesić: Aneks za još 25 km kanalizacije za Čantavir i Bajmok

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastruktre Goran Vesić boravio je u opštini Bajmok, gde je stanovnike tog mesta obavestio da su ušli u državni program “Čista Srbija”, vredan 3,5 milijardi evra.

Vesić je rekao da je već potpisan ugovor sa Suboticom o izgradnji 60 kilometara kanalizacije i prečistača za preradu otpadnih voda, te da je u pripremi Aneks tog ugovora sa još 25 kilometara kanalizacije za Čantavir i Bajmok.

„Prva stvar je kanalizacija, imamo projekat „Čiste Srbije“ kroz koju ulažemo 3,5 milijarde evra u kanlizaciju, treba da pokrijemo oko 2 miliona i 300 hiljada stanovnika. Nedavno smo potpisali ugovor za izgradnju 60 kilometara kanalizacije u Subotici i sada se prirpema aneks tog ugovora za dve mesne zajednice Čantavir i Bajmok, to je još po 25 kilometara sa postrojenjima za preradu otpadnih voda“, izjavio je ministar Vesić.

Po njegovim rečima  64 odsto Bajmoka biće pokriveno kanalizacijom uključujući i prečistač za preradu otpadnih voda što će suštinski rešiti jedan od najvećih problema meštana Bajmoka. Ostatak teritorije bi trebalo da “pokrije” sama Opština.

Đurić: Izgradnja postrojenja jedan od najvažnijih projekata za Novi Sad

Gradonačelnik Novog Sada, Milan Đurić najavio je nakon sastanka sa predstavnicima kompanije CRBC za naredni period izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda.

Nakon sastanka sa predstavnicima CRBC kompanije gradonačelnik Novog sada Milan Đurić na svom instagram profilu je najpre istakao da je razgovarano o brojnim projektima koje ova kompanija trenutno realizuje u Novom Sadu.

„U razgovoru sa kineskim partnerima konstatovano je da ne postoje smetnje na realizaciji projekata i da radovi teku u skladu sa utvrđenom dinamikom. U narednom periodu nas očekuju i važni sastanci u vezi sa realizacijom projekta ,,Čista Srbija”, odnosno, izgradnje Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kao jednog od najvažnijih projekata za naš Grad. Nastavljamo da razvijamo naš Novi Sad“, naveo je Đurić.

foto: printscreen /instagram / Đurić

Izmena režima saobraćaja u naselju Liman 2

Zbog izvođenja radova na rekonstrukciji kanalizacione mreže, u okviru Projekta „Čista Srbija”, u naselju Liman 2, doći će do privremene izmene režima saobraćaja u zoni raskrsnice ulica Narodnog fronta i Dr Ivana Ribara, najavljeno je iz Gradske uprave Novog Sada.


Do potpune obustave saobraćaja doći će u Ulici Narodnog fronta, u kolovoznoj traci sa strane Ulice Dr Ivana Ribara, a saobraćaj će se odvijati dvosmerno u drugoj kolovoznoj traci.

Privremena izmena režima saobraćaja važi do petka 09.06.2023. godine.

Jabučje dobija 20km kanalizacione mreže u projektu „Čista Srbija“

Opština Lajkovac postaje opremljenija za 33 kilometra kanalizacione mreže i dva postrojenja za preradu otpadnih voda najavio je predsednik Opštne Lajkovac Andrija Živković.

Jabučje, najveće selo u Opštini  Lajkovac dobiće 20 kilometara primarne kanalizacione mreže. Predsednik Opštine Andrija Živković označio je početak izgradnje mreže na početku Jabučja.

„U prošloj godini urađeno je prvih 11 kilometara kanalizacione mreže u okviru projekta „Čista Srbija“: u Rubribrezi četiri, u Bogovađi tri kilometra, deo kanalizacije u Jabučju – Donji kraj dužine 4 kilometra, a ostalo je da se uradi 20 kilometara za celo selo: od Viša,  Gaja i Šerinke do Starog sela. Biće izgrađeno i pet podstanica, za svaki deo Jabučja po jedna. Od 20 kilometara mreže tri kilometra će biti mreža niskog pritiska, gde će se raditi posebni priključci na šahtove za domaćinstva. Troškove izgradnje šahtova snosiće Opština, tako da domaćinstva neće imati rashod za priključivanje na kanalizacionu mrežu,“izjavio je Živković u obilasku radova.

Po njegovim rečima realizacijom projekta „Čista Srbija“ u ovoj Opštini, Lajkovac će biti jedna od retkih opština u Srbiji gde je 70 odsto stanovništva priključeno na kišnu i fekalnu kanalizaciju.

„U toku je izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju postojećeg postrojenja za preradu otpadnih voda u Ćelijama, kao i izgradnja mini-kompaktnog postrojenja za Bogovađu. Na taj način ćemo povećati kapacitet postrojenja na 10.000 korisnika, što je optimalno za Lajkovac u ovom trenutku, “rekao je Živković.

Ukupna vrednost radova je oko 15.3 miliona evra.

Foto:PR agencija „Pristup“